Zeevruchtenlasagne

    Zeevruchtenlasagne

    7keer bewaard
    2uur


    Maak dit als eerste!

    Deze lasagne is een voedzame maaltijd boordevol vitaminen dankzij de zeevruchten en de vele groenten. Kies groenten die op het moment vers verkrijgbaar zijn. Is het seizoen van erwten, asperges en snijbonen voorbij, probeer dan broccoli, boerenkool en gesauteerde champignons. Serveer met brood en een gemengde salade.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 3 el olijfolie, extra vergine
    • 1 kleine venkelknol, in blokjes gesneden
    • 1 ui, fijngesneden
    • 4 teentjes knoflook, grofgesneden, of naar wens
    • 2 el grofgehakte verse peterselie
    • ¼ - ½ tl venkelzaden
    • ¼ - ½ tl gedroogde, gemengde Italiaanse kruiden
    • snufje geplette gedroogde chilipepers
    • 125 g schoongemaakte inktvis
    • 125 g zalmfilet, zonder vel en in blokjes gesneden
    • 125 g rauwe steurgarnalen, gepeld
    • 125 g gemengde schaaldieren
    • 150 ml droge witte wijn
    • 150 ml vis- of groentebouillon
    • geraspte schil van ½ citroen
    • 2 laurierblaadjes
    • 1 worteltje, grofgesneden
    • 1 kg tomaten, in blokjes gesneden
    • 5 snijbonen, in stukken gesneden
    • 1 courgette, in plakjes of in blokjes gesneden
    • 250 g aspergetoppen
    • 175 g gedopte verse erwten of uit de diepvries
    • 400 g niet-voorgekookte lasagnevellen
    • 250 g ricotta
    • 2 eieren, losgeklopt
    • 85 g Parmezaanse kaas, vers geraspt
    • vers geraspte nootmuskaat
    • zout, peper en cayennepeper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:2uur 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit 2 eetlepels van de olie in een grote pan. Voeg de venkel, de ui en de helft van de knoflook toe. Bak circa 5 minuten of tot de ui zacht is. Voeg dan de peterselie, de venkelzaden, de Italiaanse kruiden en de chilipeper toe. Bak alles 1-2 minuten.
    2. Voeg de inktvis en de zalm toe en bak circa 1 minuut. Voeg dan de garnalen en de schaaldieren toe. Bak ze kort, circa 30 seconden, schep de zeevruchten vervolgens met een schuimspaan in een kom en zet ze opzij.
    3. Voeg de wijn, de bouillon, de citroenschil, de laurierblaadjes en het worteltje toe aan het vocht dat in de pan is achtergebleven. Kook het 5 minuten of tot de vloeistof tot circa 100 ml is ingedikt. Doe de tomaten erbij en kook 3-4 minuten op een hoog vuur of tot de saus is ingedikt en sterk smaakt.
    4. Voeg de snijbonen en de rest van de knoflook toe. Dek de pan af en laat 10 minuten koken. Voeg de courgette toe en breng op smaak. Doe dan de asperges en de erwten erbij. Laat vervolgens 5 minuten afgedekt koken.
    5. Vet een diepe, vierkante vuurvaste schotel van 28 cm in met een beetje van de rest van de olie. Schep twee derde van de groenten met een schuimspaan uit de pan en in de schotel. Gooi de laurierblaadjes weg. Leg er dan een laag lasagne over en zorg ervoor dat de blaadjes elkaar net overlappen. Voeg de zeevruchten en een tweede laag lasagnevellen toe. Voeg ten slotte de rest van de groenten toe en giet de saus erover. Eindig met een laag lasagnevellen.
    6. Meng de ricotta met de eieren en de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met een beetje nootmuskaat, zout, peper en cayennepeper. Giet het mengsel gelijkmatig over de lasagne en besprenkel met de rest van de olijfolie.
    7. Bak de lasagne gedurende 30 minuten of tot hij helemaal warm is en bovenaan goudbruin wordt. Serveer de lasagne onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Als de verse tomaten weinig smaak hebben, voegt u 1 eetlepel tomatenpuree en een snufje suiker toe aan de saus. * • Voor een vegetarische lasagne laat u de zeevruchten en de vis weg uit stap 2. Verhoog de hoeveelheid groenten, gebruik 10-12 snijbonen en 3 courgettes, en voeg 1 blik flageolets, circa 400 g, goed uitgelekt, toe. * • Wissel de groenten af, afhankelijk van de verkrijgbaarheid. Laat bijvoorbeeld de snijbonen weg en verhoog de hoeveelheid erwten tot 250 g. Gebruik 2 stengels bleekselderij in plaats van de venkelknol of vervang de verse tomaten door 2 blikken fijngesneden tomaten, à circa 400 g. * • Als u niet van inktvis houdt of van een van de vissen of andere zeevruchten, vervang ze dan door andere vis of zeevruchten.

    Pluspunten

    • Vette vis, bijvoorbeeld zalm, is rijk aan omega-3-vetzuren, een soort meervoudig onverzadigde vetzuren die bescherming zouden bieden tegen coronaire hartziekten en beroerten. * • Mediterrane voeding zou gezonder zijn dan onze voeding. Een van de redenen daarvoor is het gebruik van olijfolie, die bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren, in plaats van boter en andere verzadigde vetzuren.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B12, C, calcium, koper * ✓✓ E, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, selenium * ✓ B2

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren