Zeevruchtenpaella

    Zeevruchtenpaella

    2keer bewaard
    1uur30min


    11 personen hebben dit gemaakt

    Een reis naar Spanje is niet compleet als u geen paella hebt gegeten, het bekende rijstgerecht. De ingrediënten variëren per streek, maar in deze versie worden zeeduivel, inktvis en mosselen gebruikt. Serveer met brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • flinke snuf saffraandraden
    • 900 ml visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
    • 400 g inktvis
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 200 g zeeduivelfilet, in hapklare stukken gesneden
    • 2 flinke tenen knoflook, uitgeperst
    • 1 grote ui, fijngesneden
    • ½ tl paprikapoeder, of naar wens
    • 2 grote rode paprika's, zonder zaden en fijngesneden
    • 250 g langkorrelrijst
    • 1 blik fijngesneden tomaten, circa 225 g
    • 150 g diepvrieserwten
    • 12 mosselen, schoongemaakt en zonder baarden
    • peper en zout
    • 3 el fijngehakte peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur30min 

    1. Doe de saffraandraden in een grote, brede pan met zware bodem. Zet de pan op een middelhoog vuur en roer voortdurend tot de saffraan zijn geur afgeeft. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur, dek af en laat trekken.
    2. Bereid de inktvis voor. Snijd de kop en de tentakels eraf en haal de ingewanden eruit. Verwijder de harde delen van de tentakels en de harde stukken kraakbeen uit de lijven. Wrijf met uw vingers het dunne grijze vel van de lijven terwijl u ze onder koud stromend water spoelt. Snijd de lijven van de inktvis vervolgens in dunne repen en snijd de tentakels fijn. Zet opzij.
    3. Verhit 1 eetlepel van de olie in een braadpan. Voeg de stukken zeeduivel toe en bak ze snel aan alle kanten lichtbruin. Haal de vis uit de pan en zet opzij. Giet de rest van de olie in de pan. Voeg de knoflook, de ui en het paprikapoeder toe en laat op een middelhoog vuur 2 minuten bakken terwijl u af en toe roert. Doe de paprika's erbij en laat nog circa 3 minuten bakken, of tot de groenten zacht maar niet bruin zijn.
    4. Voeg de rijst toe en roer, zodat hij is bedekt met de olie. Breng de met saffraan op smaak gebrachte bouillon aan de kook en voeg de helft toe aan de rijst. Roer en breng aan de kook. Temper het vuur en laat 5 minuten sudderen, of tot de vloeistof bijna is geabsorbeerd.
    5. Schep het rijstmengsel bij de bouillon die nog in de grote pan zat. Voeg voorzichtig de tomaten en hun sap, de erwten en de stukken vis toe. Schik vervolgens de mosselen erbovenop. Laat circa 5 minuten sudderen. Voeg de inktvis toe en laat nog 15 minuten sudderen, of tot de rijst gaar is en alle vloeistoffen zijn geabsorbeerd. Breng op smaak met peper en zout.
    6. Haal de pan van het vuur, dek de pan af en laat 5 minuten rusten. Verwijder de mosselen die niet zijn opengegaan. Bestrooi de paella tot slot met de peterselie en serveer.

    Een variatie

    • Voor zeevruchtenrisotto laat u in stap 3 het paprikapoeder weg en vervangt u de paprika's door een grote venkelknol, fijngesneden. In stap 4 voegt u 250 g risottorijst toe. Voeg 4 eetlepels droge witte wijn toe en roer tot de wijn is geabsorbeerd. Voeg dan de saffraanbouillon toe, lepel voor lepel. Voeg pas een lepel toe als de vorige is geabsorbeerd. Roer voortdurend terwijl de rijst kookt. Als u circa driekwart van de bouillon hebt toegevoegd, doet u er de gebakken stukjes vis en de inktvis bij. Laat de tomaten, de erwten en de mosselen weg. Blijf bouillon toevoegen terwijl u zachtjes roert. Als alle bouillon is toegevoegd, breng de rijst dan op smaak. Strooi er fijngehakte verse dille of peterselie over, dek af en laat naast het vuur circa 2 minuten rusten voor het serveren.

    Pluspunten

    • Door een bouillon te gebruiken die gemaakt is van de kop, vel en graten van witte vis, wordt het gerecht niet alleen smakelijker, maar ook voedzamer. Vitaminen en mineralen die in het water lekken, leveren een bijdrage aan het gerecht. * • Door meer dan één bron van zetmeelrijke koolhydraten in een maaltijd op te nemen, kunt u op een eenvoudige manier de inname ervan verhogen. Rijst samen met brood serveren is in onze streken ongewoon, maar wel heel gezond.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, B12, C, koper, niacine, selenium * ✓✓ A, E, foliumzuur, ijzer, kalium, zink * ✓ B2, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren