Zoete pompoentaartjes

    Zoete pompoentaartjes

    8keer bewaard
    1uur


    Maak dit als eerste!

    Pompoen is een van de vele groenten die zowel in zoete als in hartige recepten kunnen worden gebruikt. Pompoentaart is het bekendste zoete recept. Deze magere versie wordt met filodeeg gemaakt in plaats van kruimeldeeg en de garnering bestaat uit vers fruit. De taartjes smaken uitstekend bij koffie of als dessert.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 8 taartjes

    • 350 g pompoen vruchtvlees, circa 450 g met schil en zaden
    • 1 el zonnebloemolie
    • 15 g boter
    • 3 eieren
    • 1 pakje gecondenseerde melk, à 200 ml
    • 75 g lichtbruine ruwe rietsuiker
    • 4 el gemalen kokos
    • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
    • ½ tl gemalen kaneel
    • ½ tl gemalen gember
    • ½ tl gemalen nootmuskaat
    • 4 grote bladen filodeeg, circa 50 × 28 cm elk, circa 150 g in totaal
    • Om te garneren
    • 100 g bramen of bosbessen, of 2 rijpe pruimen, zonder pit en in dunne schijfjes gesneden
    • poedersuiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 35min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Snijd de pompoen in stukken en doe deze in een pan. Bedek ze met water en breng aan de kook. Temper het vuur en laat 20 minuten zachtjes koken, of tot de pompoen zacht is. Laat uitlekken en doe de stukken opnieuw in de pan. Zet ze weer op het vuur en maak de pompoen fijn met een stamper. Verhit de puree nog 4 minuten onder regelmatig roeren, of tot het meeste vocht is verdampt. Zet opzij om af te koelen.
    2. Verwarm de oven voor op 190 °C. Verhit in een kleine steelpan tegelijkertijd de olie en de boter tot de boter smelt. Haal de pan dan van het vuur. Vet met een beetje van dit olie-botermengsel 8 taartvormpjes met een diameter van 7,5 cm lichtjes in.
    3. Meng de eieren, de melk, de rietsuiker, de kokos, de sinaasappelschil en het -sap, de kaneel, de gember en de nootmuskaat in een grote kom. Klop tot alles goed is gemengd, maar nog niet schuimt. Voeg de pompoenpuree toe en roer alles goed dooreen.
    4. Snijd uit het filodeeg 32 vierkante stukken van 12 × 12 cm (8 stukken uit elk blad). Leg in elk vormpje 4 stukken deeg en smeer elke laag in met een beetje van het olie-botermengsel. Leg de lagen zo op elkaar dat de hoeken niet recht boven elkaar liggen, maar als bloemblaadjes verspringen.
    5. Schep vervolgens de pompoenvulling in de vormpjes. Bak de taartjes 20-25 minuten of tot de vulling stevig is geworden. Laat ze afkoelen in de vormpjes tot ze lauw zijn.
    6. Leg boven op de taartjes de bramen, de bosbessen of de pruimenschijfjes en strooi er poedersuiker over. Serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • U kunt voor deze taartjes ook 8 diepe muffinvormpjes gebruiken. De baktijd blijft dan gewoon hetzelfde. * • Het kan zijn dat de blaadjes filodeeg die u hebt gekocht, kleiner zijn dan die in de ingrediëntenlijst. Als ze bijvoorbeeld 31 × 18 cm zijn, hebt u 11 blaadjes nodig. Snijd zoveel mogelijk vierkanten uit en voeg dan de restjes samen om nog een laag te maken. * • Voor een taart van zoete aardappel en appel snijd u 400 g bataten in stukken. Kook deze in kokend water gedurende 15 minuten of tot ze zacht zijn. Laat uitlekken en pureer ze zoals de pompoen. Laat de kokos en de gember weg en voeg 1 appel, geschild, zonder klokhuis, en geraspt, en 50 g rozijnen toe aan de zoete-aardappelpuree. Leg zes blaadjes filodeeg van 50 × 28 cm in een diepe, platte bakvorm van 20 cm. Smeer elke laag licht in met het olie-botermengsel. Snijd het teveel aan deeg weg, maar laat 1 cm over de rand hangen. Leg de vulling in de vorm en bak de taart op 180 °C gedurende 35-40 minuten.

    Pluspunten

    • Pompoen is een goede bron van bètacaroteen, dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Pompoen bevat ook vitamine E. * • Pompoen is licht verteerbaar, het is dus ideaal om het volume te vergroten. Het veroorzaakt ook zelden allergieën. * • Door de taartjes te garneren met fruit in plaats van met room of andere vette ingrediënten, maakt u ze veel gezonder. Vers fruit levert bovendien vitaminen en voedingsvezels.

    Bevat per taartje

    ✓✓ A, B12, E * ✓ B1, B2, niacine, calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren