Inloggen Aanmelden

Zoetzure salade met eend

Sappige nectarines, witte druiven, pittige groene en rode slablaadjes en plakjes malse gebraden eend maken deze salade heel aantrekkelijk. De verrassende dressing vult de andere ingrediënten uitstekend aan.

Lidy Nooij

Ingrediënten
Porties: 4 

  • 250 g gemengde basmati- en wilde rijst, goed afgespoeld
  • 450 g eendenborstfilet
  • 2 tl olijfolie, extra vergine
  • 85 g waterkers, zonder taaie stengels
  • 150 g witte druiven, gehalveerd
  • 4 lente-uitjes, in dunne schijfjes gesneden
  • 3 stengels bleekselderij, in dunne schijfjes gesneden
  • 4 nectarines
  • 8 blaadjes radicchio of andere rode slablaadjes
  • 3 el geroosterde pompoenpitten
  • zout
  • Zoetzure dressing
  • 1 tl verse gember, geraspt
  • 1 klein knoflookteentje, heel fijngesneden
  • 1 el abrikozenjam, gezeefd
  • 2 tl frambozenazijn of witte-wijnazijn
  • 2 el hazelnotenolie

Bereidingswijze
Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 10min  ›  Klaar in:1uur10min 

  1. Kook de rijst 20 minuten in een pan met kokend water tot de rijst gaar is, of volg de instructies op de verpakking. Laat uitlekken, schep de rijst in een schaal en laat afkoelen.
  2. Verhit een geribbelde gietijzeren pan. Verwijder ondertussen het vel en het vet van de eendenborst en smeer die aan beide kanten in met de olijfolie. Leg het vlees in de pan en laat het 3 minuten aan elke kant bakken op een middelhoog vuur (het vlees zal dan nog niet doorbakken zijn, dus laat het langer bakken als u dat wenst). Laat het vlees afkoelen.
  3. Maak de dressing. Doe daarvoor de gember, knoflook, abrikozenjam, azijn en hazelnotenolie in een kleine kom en roer. Breng op smaak met zout.
  4. Snijd de helft van de waterkers fijn en voeg met de druiven, lente-uitjes en bleekselderij toe aan de rijst. Besprenkel met de helft van de dressing.
  5. Snijd het vlees in dunne plakjes. Snijd de nectarines in schijfjes. Schik de radicchio en de rest van de waterkers op 4 borden en verdeel de rijstsalade erover. Schik de plakjes eend en de schijfjes nectarine erbovenop, besprenkel met de rest van de dressing en bestrooi met de pompoenpitten.

Variaties en tips

• Vervang de nectarines door ½ rijpe galia- of charentaismeloen, in partjes gesneden. * • Maak een salade van eend, bataten en appel. Kook 675 g geschilde en in dobbelsteentjes gesneden bataten 6-8 minuten of tot ze gaar zijn. Laat uitlekken en een beetje afkoelen. Meng voor de dressing 2½ el mayonaise, 2½ el magere yoghurt en 1 el dijonmosterd in een kleine kom. Verwijder het klokhuis van een grote appel en snijd de appel in stukjes. Meng ze met 2 el citroensap in een grote kom. Voeg 3 stengels bleekselderij en 4 lente-uitjes, allemaal in schijfjes gesneden, de dressing, bataten en warme plakjes eend toe. Serveer warm, op een bedje gemengde sla.

Pluspunten

• Waterkers bevat net als andere donkergroene bladgroenten veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine A (uit bètacaroteen), C en E, de B-vitaminen B6, foliumzuur en niacine, en goede hoeveelheden calcium. * • Nectarines bevatten veel vitamine C, voedingsvezels en bètacaroteen (hoe donkerder het vruchtvlees, hoe meer carotenoïden). Ze leveren ook B-vitaminen. * • Radicchio behoort tot de familie van de witlof. Radicchio heeft dieprood met witte bladeren die dicht bij elkaar zitten. Het rode pigment betekent dat de groente veel bètacaroteen bevat.

Bevat per portie

✓✓✓ B1, B2, B6, B12, C, niacine, koper * ✓✓ A, E, foliumzuur, ijzer, kalium, zink

Vergelijkbare recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren

Meer collecties