Zoetzuur varkensgerecht

    Zoetzuur varkensgerecht

    4keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Zoetzure saus hoeft niet per definitie dik en vettig te zijn. Dankzij deze moderne, lichte versie komen de sappigheid van het vlees, de frisse smaken en uiteenlopende structuren en kleuren van de groenten en de mie goed tot hun recht. Eenvoudige, gekookte witte rijst is het enige dat u aan dit gerecht hoeft toe te voegen om het compleet te maken.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 350 g varkensfilet (varkenshaas), zonder vet en in reepjes van 5 × 1 cm gesneden
    • 1 el lichte sojasaus
    • 2 tl maïzena
    • 2 vellen Chinese eiermie, circa 125 g in totaal
    • 2 el zonnebloemolie
    • 8 jonge maïskolven, circa 75 g in totaal, in vieren gesneden
    • 175 g worteltjes, in reepjes van circa 5 cm gesneden
    • 1 flinke teen knoflook, fijngesneden
    • 1 el fijngehakte verse gember
    • 300 g taugé
    • 4 lente-uitjes, in schuine plakjes gesneden
    • 1 tl sesamolie
    • peper
    • Zoetzure saus
    • 1 el maïzena
    • 1 el rietsuiker
    • 1 el rijstwijnazijn
    • 2 el rijstwijn of droge sherry
    • 2 el tomatenketchup
    • 3 el lichte sojasaus
    • 1 blik ananasschijven in eigen sap, circa 425 g, uitgelekt en fijngesneden, bewaar het sap

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:50min 

    1. Doe de reepjes varkensvlees in een kom en besprenkel ze met de sojasaus. Breng op smaak met peper en roer, zodat alle vlees is bedekt. Bestrooi met de maïzena en roer opnieuw. Dek af en zet opzij.
    2. Maak de saus. Meng daarvoor de maïzena, de suiker, de azijn, de wijn of de sherry, de ketchup, de sojasaus en het bewaarde ananassap in een kleine kom. Zet opzij.
    3. Kook de mie in een steelpan met kokend water gedurende 3 minuten of volg de instructies op de verpakking. Laat uitlekken en zet opzij.
    4. Verhit een wok of een braadpan met zware bodem. Voeg 1 eetlepel olie toe en bedek daarmee de bodem van de wok. Voeg het vlees toe en braad het 1 minuut aan. Roerbak het dan op een hoog vuur gedurende 3-4 minuten. Neem het vlees eruit met een schuimspaan en zet opzij.
    5. Verhit de rest van de olie in de wok, voeg de maïs toe en roerbak 1 minuut. Voeg de worteltjes, de knoflook en de gember toe en roerbak nog 1 minuut. Besprenkel met 5 eetlepels water en laat de groenten 2-3 minuten stomen.
    6. Voeg het sausmengsel toe, roer goed en breng aan de kook. Doe het vlees weer in de wok en voeg de mie, de ananas en de taugé toe. Verhit, terwijl u goed roert en mengt. Voeg de lente-uitjes en de sesamolie toe en serveer.

    Variaties en tips

    • Voor pikantere saus voegt u 1 verse rode chilipeper toe, zonder zaden en fijngesneden. * • Voor zoetere saus gebruikt u 1 blik ananas op siroop, circa 425 g, of voegt u wat extra rietsuiker toe. * • Vervang het vlees door schnitzels.

    Pluspunten

    • De laatste decennia fokken boeren varkens die veel magerder zijn, zodat varkensvlees veel minder vetten bevat dan vroeger het geval was. De gemiddelde hoeveelheid vet in varkensvlees komt nu overeen met die in kipfilet. * • Taugé bevat veel vitamine C en verschillende B-vitaminen. Het levert ook kalium. Door de taugé pas op het einde van de bereiding toe te voegen blijft de hoeveelheid vitamine C bijna volledig behouden.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine * ✓✓ B2, ijzer, zink * ✓ selenium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren