Zomerse zalm met asperges
1 / 1 Foto van:  Lidy Nooij
Blader

Zomerse zalm met asperges

Verse jonge groenten en sappige zalm maken van deze snelle stoofschotel het ideale gerecht voor speciale gelegenheden, vooral wanneer de asperges vers verkrijgbaar zijn. Dunne prei, malse asperges en peultjes zijn snel klaar en zien er bovendien heel aantrekkelijk uit. Serveer met gekookte nieuwe aardappelen ... meer

Lidy Nooij

Ingrediënten

Porties: 4 

  • 4 stukken zalmfilet, zonder vel, à circa 150 g
  • 200 g jonge prei
  • 250 g malse asperges
  • 150 g peultjes
  • 4 el droge witte wijn
  • 200 ml vis- of groentebouillon, bij voorkeur gekochte, gekoelde
  • 30 g boter, in kleine stukjes verdeeld
  • peper en zout
  • 1 el fijngehakt vers bieslook om te garneren

Bereidingswijze

Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:30min 

  1. Wrijf met uw vingertoppen over elke zalmfilet om te controleren of er nog graten in zitten. Verwijder ze in dat geval. Schik de prei in één laag op de bodem van een grote, diepe vuurvaste schotel. Leg de stukken zalm erbovenop. Leg om de vis heen de asperges en de peultjes. Voeg de wijn en de bouillon toe en leg enkele stukjes boter op elke visfilet. Breng op smaak met peper en zout.
  2. Breng aan de kook, dek de schotel dan af met een goed sluitend deksel en temper het vuur, zodat de vloeistof zachtjes blijft sudderen. Kook de vis en de groenten gedurende 12-14 minuten of tot de zalm helemaal bleekroze is en de groenten gaar. Bestrooi de zalm met het bieslook en serveer.

Variaties en tips

• Makreelfilets kunt u op dezelfde manier bereiden. Breng ze op smaak en vouw ze losjes dubbel, met het vel naar buiten. Gebruik jonge worteltjes, of grote worteltjes die u in dikke, korte stukken hebt gesneden in plaats van asperges en cider in plaats van wijn. Voeg 2 takjes verse rozemarijn toe aan de groenten voor u de makreel erbovenop schikt en de cider en de bouillon toevoegt. * • Voor een snelle oosterse visstoofschotel vervangt u de zalm door kabeljauw- of heilbotfilet, de prei door lente-uitjes en de asperges door 300 g champignons. Schik de groenten en de vis zoals in het hoofdrecept en voeg 4 eetlepels Chinese rijstwijn of droge sherry toe met de bouillon, in plaats van de witte wijn. Laat de boter weg en besprenkel de vis met 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel sesamolie en strooi er 1 eetlepel geraspte verse gember over. Garneer tot slot met de fijngehakte verse koriander in plaats van het bieslook en serveer het gerecht met gekookte rijst.

Pluspunten

• Asperges bevatten asparagine, een bio-actieve stof die vochtafdrijvend werkt. De Oude Grieken behandelden nierproblemen met asperges. Moderne natuurgenezers raden het eten van asperges aan om een opgeblazen gevoel te verlichten dat bij vrouwen vaak samenhangt met het premenstruele syndroom (PMS). * • Zalm is een goede bron van omega-3-vetzuren, meervoudig onverzadigde vetzuren die bescherming bieden tegen coronaire hartziekten en beroerten door het bloed minder ‘kleverig’ te maken, zodat het minder klontert. Voedsel dat rijk is aan omega-3-vetzuren, helpt ook artritis voorkomen en behandelen.

Bevat per portie

✓✓ ✓ B12 * ✓ ✓ B6, C, foliumzuur * ✓ B1, niacine, ijzer, selenium

Meer recepten

Beoordelingen (0)

Jouw beoordeling

Waardeer met sterren
Wat vond je van het recept?
Plaats een foto vanaf je mobiel

Meer receptencollecties