Zondagse rosbief

    Zondagse rosbief

    4keer bewaard
    4uur30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Sappige rosbief, knapperig geroosterde aardappelen en wortelgroenten en vederlichte Yorkshirepudding maken dit tot een perfect zondags gerecht. Deze gezonde versie zal iedereen bekoren, zelfs de grootste fijnproevers.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 1,5 kg rosbief, zonder vet
    • 4 tl mosterd (desgewenst)
    • 450 ml runderbouillon, bij voorkeur zelfgemaakte
    • peper en zout
    • Yorkshirepudding
    • 50 g patentbloem
    • 1 ei
    • 100 ml halfvolle melk
    • 2 tl zonnebloemolie
    • Geroosterde groenten
    • 1,35 kg bloemige aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
    • 675 g jonge pastinaken, overlangs doorgesneden
    • 675 g jonge worteltjes, overlangs doorgesneden
    • 3 el zonnebloemolie
    • 675 g broccoliroosjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 2uur15min  ›  Bereiding: 2uur15min  ›  Klaar in:4uur30min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Weeg de rosbief en bereken de bereidingstijd aan de hand van het gewicht (zie bladzijde 22).
    2. Leg het vlees op een rooster in een braadslee. Breng op smaak met peper en smeer in met een deel van de mosterd als u die gebruikt. Braad het vlees in de oven volgens de berekende bereidingstijd en bedruip het af en toe met het braadvocht uit de braadslee.
    3. Maak ondertussen het deeg voor de pudding. Meng daarvoor de bloem en een snufje zout in een kom. Maak een kuiltje en voeg het ei toe. Voeg een beetje melk toe en klop de bloem dan voorzichtig door de melk. Voeg daarna langzaam de rest van de melk en 4 eetlepels water toe, tot een zacht en smeuïg deeg ontstaat. Zet het opzij.
    4. Bereid de groenten. Doe de aardappelen in een grote pan met kokend water en kook ze gedurende 5 minuten. Laat ze daarna goed uitlekken en doe ze vervolgens weer in de pan. Dek deze af en schud goed, zodat de aardappelen niet zo glad meer zijn (daardoor worden ze krokanter).
    5. Doe de pastinaken en de worteltjes in een andere pan met kokend water en laat 3 minuten koken. Laat alles uitlekken.
    6. Een uur voor het einde van de braadtijd van het vlees, doet u 2 eetlepels van de olie in een braadslee met antiaanbaklaag en de andere eetlepel olie in een andere braadslee met antiaanbaklaag. Verhit ze op het vuur en voeg de aardappelen toe aan de schotel met 2 eetlepels olie en de pastinaken en de worteltjes aan de andere schotel. Schud zodat alle groenten bedekt zijn met de olie en zet ze in de oven. (Gebruikt u een gasoven, zet de aardappelen dan boven het vlees en de groenten eronder.) Draai de aardappelen en de groenten na 30 minuten om, zodat ze krokant en bruin zijn.
    7. Als het vlees gaar is, haalt u het uit de oven en verhoogt u de temperatuur tot 220 °C. Leg het vlees op een voorverwarmd bord, dek het af met folie en houd het warm. Verdeel de olie voor de Yorkshirepudding over 12 bakvormpjes met antiaanbaklaag en zet ze boven in de oven gedurende 2-3 minuten. (Zet de aardappelen lager.) Roer het deeg door, verdeel het over de vormpjes en zet ze 15 minuten in de oven of tot de Yorkshirepuddingen gerezen en goudbruin zijn.
    8. Stoom ondertussen de broccoli gedurende 10 minuten of tot hij zacht is en maak de jus. Giet daarvoor het vet uit de braadschotel, maar laat het bezinksel achter. Zet de schotel dan boven op het vuur en voeg de bouillon toe. Breng aan de kook terwijl u goed roert en eventuele aangebakken resten van de bodem schraapt. Laat daarna sudderen tot het is ingekookt. Breng op smaak en voeg de rest van de mosterd toe (als u die gebruikt).
    9. Schep het vlees op een voorverwarmde schaal en schep de geroosterde aardappelen en wortelgroenten en de Yorkshirepudding eromheen. Serveer de broccoli in een aparte, voorverwarmde kom. Voeg eventuele vleessappen uit het bord toe aan de jus en meng nog even goed. Schep eventueel vet van de oppervlakte. Doe de jus over in een sauskom en serveer onmiddellijk.

    Variaties en tips

    • Het klassieke Engelse gerecht gebruikt meer mosterd, hoe sterker hoe beter. U kunt er ook mierikswortelsaus bij serveren. * • In plaats van rosbief kun u ook sudderlappen gebruiken – die zijn magerder en goedkoper, maar niet zo mals en minder smaakrijk. * • Voeg meer groene groente toe. Sperziebonen en fijngesneden savooienkool smaken heerlijk bij geroosterd vlees.

    Pluspunten

    • Dit gerecht, dat is gebaseerd op een traditioneel recept uit Groot-Brittannië, is een goed voorbeeld van een gezonde, evenwichtige maaltijd. Middelmatige porties eiwitten (uit het vlees) worden gecombineerd met zetmeelrijke koolhydraten en verse groenten. Het bevat weinig vetten.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B2, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, kalium, zink * ✓✓ ijzer, selenium * ✓ calcium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren