Zuurdesembrood

  (1)
  15 uur 55 minuten

  Dit heerlijke, iets zurige brood wordt niet gemaakt met gist, maar met een ‘starter’ op basis van de gistcellen die van nature in de lucht en in bloem zitten. Dat maakt de bereiding niet moeilijker, alleen is er meer tijd nodig om de gist actief te laten worden. Zodra de gist actief is, kunt u deze ‘voeden’, zodat hij actief blijft.


  35 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 1 groot, rond brood (voor ca 20 sneetjes)

  • Starter
  • 100 g witte bloem, bij voorkeur niet- gebleekte, organische bloem
  • 100 ml lauw water, bij voorkeur bronwater
  • Om te ‘voeden’
  • 200-300 g witte bloem, bij voorkeur niet-gebleekte, organische bloem
  • lauw water, bij voorkeur bronwater
  • Deeg
  • 500 g witte bloem, bij voorkeur niet- gebleekte, organische bloem
  • 1 tl zout
  • 250 ml lauw water, bij voorkeur bronwater, of zoveel als nodig is

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 15uur20min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:15uur55min 

  1. Voor de starter: meng de bloem en het water in een kom, zodat een kleverige pasta ontstaat. Dek de kom af met een vochtige theedoek (geen plastic folie) en laat 2 dagen in de keuken staat. Maak de theedoek regelmatig weer vochtig. Als er na 2 dagen blaasjes op het mengsel staan en het naar melk ruikt, kunt u het voor de eerste keer voeden (het kan tot 4 dagen duren voor dit stadium wordt bereikt). Als er schimmelvlekjes op het mengsel staan, of het ruikt vies of zuur, gooi het dan weg en begin helemaal opnieuw.
  2. Om te voeden roert u 100 g bloem en zoveel lauw water door de starter dat een zacht deeg ontstaat. Dek af en laat 24 uur rusten. De starter wordt nu heel actief en er zullen veel blaasjes worden gevormd. Roer goed en gooi dan de helft van de starter weg. Voeg opnieuw 100 g bloem toe en voldoende water om een deeg te maken zoals daarvoor. Dek af en laat 12 uur rusten. Als er veel blaasjes zijn, is de starter klaar voor gebruik. Anders voedt u hem nog een keer en wacht u nog 6 uur.
  3. Voor het deeg: meng de bloem met het zout in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Neem 200 g van de starter en meng dit met het lauwe water. Giet het mengsel dan in het kuiltje in de bloem. Meng de bloem langzaam door de starter, zodat een zacht deeg ontstaat. Voeg eventueel meer water toe als het deeg nog te droog of te kruimelig is, of voeg meer bloem toe als het deeg aan uw handen of de kom blijft plakken.
  4. Leg het deeg op een bebloemd werkblad en kneed het circa 10 minuten, of tot het heel soepel is. Doe het in een schone kom, dek af met een vochtige theedoek en laat 3-8 uur op een warme plek rijzen, of tot het is verdubbeld in volume. De duur van het rijzen hangt af van de temperatuur van de kamer waarin het deeg staat en van de sterkte van de starter. (Met een nieuwe starter rijst het deeg trager en minder goed.)
  5. Leg het deeg op een bebloemd werkblad en klop het met uw knokkels weer tot zijn oorspronkelijke volume. Rol het tot een bal en leg het in een mand of een vergiet dat is bedekt met een met bloem bestrooide theedoek. Dek af met een vochtige theedoek en laat 2-6 uur rijzen, of tot het is verdubbeld in volume.
  6. Verwarm de oven tegen het einde van het rijzen voor op 220 °C. Leg het brood op een grote, ingevette bakplaat en maak met een scherp mes een inkeping in de bovenkant. Bak het brood circa 35 minuten of tot het hol klinkt als u op de onderkant klopt.
  7. Leg het brood op een rooster en laat afkoelen. U kunt het tot 5 dagen bewa- ren en het smaakt ook geroosterd heerlijk.

  Pluspunten

  • De starter voor zuurdesembrood kan tientallen jaren actief blijven en is naar het schijnt immuun voor besmetting. Dit kan te danken zijn aan antibiotische eigenschappen, zoals dat ook het geval is bij kazen als stilton en roquefort.

  Variaties en tips

  • U kunt de overschot van de starter in een luchtdichte doos in de koelkast bewaren. Voor u hem wilt gebruiken, laat u hem op kamertemperatuur komen. Voed hem nog 1 keer zoals in het hoofdrecept en laat circa 6 uur rusten. Elke keer dat u een brood maakt, zult starter overhouden. Deze kunt u telkens in de koelkast bewaren. Voed hem elke vier dagen, zodat hij actief blijft en de smaak verbetert. U kunt de starter ook weggeven aan iemand anders. * • In plaats van bronwater kunt u ook kraanwater gebruiken, dat u, als u dat nodig vindt, eerst filtert, kookt en af laat koelen. * • Voor een Frans zuurdesembrood vervangt u 50 g van de witte bloem door volkorenbloem. * • Voor een zwaarder zuurdesembrood vervangt u de helft van de witte bloem door roggebloem.

  Bevat per stuk

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (1)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  van
  3

  ik ben zelf bakker van beroep en had eerder nog nooit zelf mijn desem cultuur gemaakt en had van oud collega een recept gekregen en kwam toevallig van de week op deze site terecht het is geen slecht receptuur maar zoiezo je kan gewoon kraanwater gebruiken is helemaal niet nodig om bronwater te gebruiken en hoeft zeker niet je kraanwater te koken of wat dan ook en het is wel zo verstandig om suiker toe te voegen aan je deeg zo krijgt je brood veel beter kleur.  -  15 okt 2013

  Meer collecties