Zwaardvis met salsadressing

    Zwaardvis met salsadressing

    1keer bewaard
    50min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Vers sinaasappelsap geeft de tomatensalsadressing die bij deze kleurrijke salade wordt geserveerd, een verfrissend tintje. De dressing kunt u van tevoren maken en de zwaardvis hoeft u slechts enkele minuten te bakken, zodat dit het ideale gerecht is als u gasten krijgt. Serveer met veel sesambroodstengels of knapperig vers brood.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 zwaardvissteaks, circa 1 cm dik, à 150 g
    • 1½ tl olijfolie, extra vergine
    • 250 g blaadjes jonge spinazie
    • 2 courgettes, grofgeraspt
    • 1 el peterselie, fijngehakt
    • Tomatensalsadressing
    • 1 grote sinaasappel
    • 600 g rijpe tomaten, zonder zaden en in dobbelsteentjes van 0,5 cm gesneden
    • 4 grote lente-uitjes, alleen de groene delen, fijngesneden
    • 1 oranje paprika, zonder zaden en in dobbelsteentjes van 0,5 cm gesneden
    • 1 gele paprika, zonder zaden en in dobbelsteentjes van 0,5 cm gesneden
    • 1 tl gemalen komijn, of naar wens
    • 2 el olijfolie, extra vergine
    • 1 verse groene peper, zonder zaden en fijngesneden
    • peper en zout
    • 2 el verse koriander, fijngehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Extra tijd: 20min marineren  ›  Klaar in:50min 

    1. Bereid de salsadressing ten minste 20 minuten (of ten vroegste 8 uren) voor het serveren. Rasp de schil van de sinaasappel fijn en knijp 4 el sap uit de sinaasappel. Doe schil en sap in een grote kom en voeg de tomaten, lente- uitjes, paprika's, komijn, olijfolie en peper toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer, dek af en zet koel weg.
    2. Verwarm de grill voor. Smeer de zwaardvissteaks in met wat olijfolie en leg ze op het rooster onder de grill. Laat ze 2½ minuut grillen op circa 7,5 cm van het verwarmingselement. Draai de steaks om, smeer ze met de rest van de olie in en laat nog 2½-3 minuten grillen of tot de zijkanten licht verbrand zijn en de vis stevig is. Laat niet te lang grillen, anders wordt de vis taai en droog. Haal onder de grill vandaan en leg opzij om een beetje af te koelen.
    3. Doe ondertussen de spinazieblaadjes, courgettes en peterselie in een kom en meng. Verdeel over 4 borden.
    4. Roer de koriander door de dressing. Breek de zwaardvis in hapklare stukken, voeg die toe aan de dressing en meng voorzichtig, zodat de vis niet breekt. Schep de vis boven op de spinaziesalade en serveer.

    Pluspunten

    • Zwaardvis is een goede, vetarme bron van eiwitten en heel voedzaam. Deze vis levert uitstekende hoeveelheden vitamine B12, niacine en selenium, evenals redelijke hoeveelheden kalium. * • Paprika's worden al sinds de 16e eeuw in Europa geteeld. Alle soorten paprika zijn rijk aan vele belangrijke voedingsstoffen. Zo zijn ze een goede bron van bètacaroteen en vitamine C. Per 100 g bevatten paprika's tweemaal zoveel vitamine C als sinaasappelen. * • Courgettes bevatten vitamine B6, foliumzuur en niacine. De grootste concentratie van die voedingsstoffen zit in de schil, die ook rijk is aan het antioxidant bètacaroteen.

    Variaties en tips

    • U kunt de zwaardvis vervangen door zalmfilet zonder vel. Marlijn (een soort haai) is ook een goed alternatief. * • Maak een warme mediterrane tonijnsalade met 4 tonijnsteaks, 2 cm dik, à circa 150 g. Smeer de steaks in met een mengsel van 1½ tl extra vergine olijfolie en 1 el sinaasappelsap en gril ze 2-3½ minuut aan elke kant, afhankelijk van hoe doorbakken ze moeten zijn. Gebruik de tomaten niet in de dressing, maar snijd ze in schijfjes. Maak de dressing zonder komijn, chilipeper en koriander, maar voeg 200 g radicchio en 100 g rucola toe. Schik de schijfjes tomaat en de salsasalade op 4 borden, leg de tonijn erbovenop, in stukken verdeeld, en bestrooi met een beetje gescheurd vers basilicum.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B1, B6, B12, C, E, foliumzuur, niacine, selenium * ✓✓ B2, calcium, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren