Zwarte-bessenbrood

    Zwarte-bessenbrood

    2keer bewaard
    1uur35min


    Maak dit als eerste!

    Lichtzure zwarte bessen zijn ideaal voor een fruitig zomers brood waarbij de munt een frisse, kruidige noot toevoegt. Als u veel zwarte bessen hebt, kunt u meer broden maken en ze tot 2 maanden bewaren in de diepvries.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 1 groot brood (ca 12 sneetjes)

    • 350 g zelfrijzende bloem
    • 1 tl bakpoeder
    • 50 g boter, in kleine blokjes gesneden
    • 100 g lichtbruine ruwe rietsuiker
    • 150 g verse zwarte bessen
    • 3 el fijngehakte, verse munt
    • 150 ml sinaasappelsap, of zoveel als nodig is

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur15min  ›  Klaar in:1uur35min 

    1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een broodvorm van 900 ml in en bedek hem met bakpapier. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en wrijf er dan de boter door met uw vingertoppen, tot fijne kruimels ontstaan. Roer de suiker erdoor en maak in het midden een kuiltje.
    2. Doe de zwarte bessen en de munt in het kuiltje in het bloemmengsel en giet er ook het sinaasappelsap in. Meng de droge ingrediënten langzaam met de vloeistof tot alles goed is gemengd. Het deeg moet zacht zijn, voeg anders nog een beetje sinaasappelsap toe.
    3. Doe het deeg in de voorbereide broodvorm en strijk het glad. Bak het brood circa 1¼ uur of tot het gerezen en mooi bruin is en stevig aanvoelt. Als na 50 minuten het brood te bruin begint te worden, leg er dan losjes een stuk folie over.
    4. Laat het brood in de vorm afkoelen gedurende 5 minuten en leg het dan op een rooster om verder af te koelen. Dit brood is de dag na de bereiding het lekkerst en is tot 3 dagen houdbaar in een luchtdichte doos.

    Pluspunten

    • Zwarte bessen zijn een uitstekende bron van vitamine C. Per 100 g bevatten ze viermaal zoveel vitamine C als sinaasappelen. Ze leveren bovendien aanzienlijke hoeveelheden kalium en zijn rijk aan bioflavonoïden, die het lichaam beschermen tegen hartziekten. * • De oliën die in munt zitten en die zorgen voor de karakteristieke smaak, zouden ook krachtige antiseptische eigenschappen bezitten. Kruidengenezers beweren dat munt kiespijn, hoofdpijn door stress en spijsverterings-problemen kan verlichten.

    Variaties en tips

    • Maak een bosbessenbrood door de zwarte bessen te vervangen door verse bosbessen. * • In de periode rond de kerst is een brood met cranberry's en pecannoten erg lekker. Vervang daarvoor de zwarte bessen door fijngehakte verse cranberry's. Vervang de munt door ½ tl gemalen kaneel. Zeef deze samen met de bloem en voeg 100 g pecannoten toe, samen met de suiker.

    Bevat per sneetje

    ✓✓ C * ✓ B1, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren