Heerlijk aardappelbrood

  (102)
  1 uur 10 minuten

  Een smeuïg broodje waarin een net gekookte aardappel verwerkt is. Heerlijk bij soep of schoofschotels.


  99 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 24 

  • 1 aardappel, geschild en in blokjes gesneden
  • 350 ml water
  • 15 g (2 zakjes) droge gist
  • 800 g bloem
  • 3 afgestreken eetlepels poedersuiker
  • 30 g boter
  • 1 afgestreken eetlepel (15 g) zout
  • 2 afgestreken eetlepels bloem

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur10min 

  1. Kook in een steelpan de aardappel in de aangegeven hoeveelheid water, ongeveer 12 minuten, of tot hij gaar is. Giet het water niet af. Laat het afkoelen tot ongeveer 40 C. Neem 125 ml van het kookwater en zet het terzijde. Stamp de aardappel fijn in de rest van het water. Je hebt 500 ml van het aardappel-watermengsel nodig, voeg eventueel wat warm water toe.
  2. Strooi in een grote mengkom de gist over de 125 ml apart gehouden aardappelkookwater. Voeg het gestampte aardappel/water-mengsel toe, 2/3 van het meel, de suiker, boter en het zout. Meng het een minuutje met een mixer op de laagste snelheid, schraap de zijkanten van de kom geregeld af en meng door het deeg. Klop het dunne deeg dan 3 minuten met de mixer op hoge snelheid. Voeg dan terwijl je het met de hand mengt zoveel mogelijk van het resterende meel toe.
  3. Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het 6 tot 8 minuten. Voeg zo nodig nog wat meel toe. Het deeg moet egaal en enigszins elastisch zijn. Doe het deeg in een met olie bestreken kom, draai het een keer om in de kom zodat het helemaal met olie bedekt is, Dek de kom af en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot dubbel volume, ongeveer een uur.
  4. Druk een vuist in het deeg en kneed het even licht. Leg het op een met wat bloem bestoven werkoppervlak. Verdeel het deeg in tweeën. Dek die af met een doek en laat ze 10 minuten met rust. Vorm elk dan tot een brood en leg die in ingevette broodvormen. Dek af en laat rijzen tot bijna verdubbeld in volume, ongeveer 35 minuten. Strijk vlak voor het bakken met een kwastje wat water over de bovenkant van de broden, en stuif er nog wat meel over.
  5. Bak 40 tot 45 minuten in de oven op 190 C. Dek de broden in het laatste kwartier af met aluminiumfolie om aanbranden te voorkomen. Laat de broden vanuit de vorm op een rekje glijden en laat ze afkoelen.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (102)

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren