Carne de Porco à Alentejana (Portugese stoofpot van varkensvlees en kokkels)

    Carne de Porco à Alentejana (Portugese stoofpot van varkensvlees en kokkels)

    4keer bewaard
    1uur10min


    36 personen hebben dit gemaakt

    Een traditionele Portugese stoofschotel van varkensvlees en kokkels. Geef er brood met een stevige korst bij om het overheerlijke sap mee op te deppen.

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 350 ml droge witte wijn
    • 2 afgestreken theelepels paprikapoeder
    • 1 afgestreken eetlepel (15 g) zout
    • 1/2 afgestreken theelepel vers gemalen zwarte peper
    • 2 teentjes knoflook, gepeld en doormidden gesneden
    • 1 laurierblaadje
    • 1 kilo varkensfilet, in blokjes
    • 3 theelepels olijfolie
    • 2 uien, geschild en in dunne schijfjes gesneden
    • 4 teentjes knoflook, fijngesneden
    • 2 tomaten, gepeld, van zaadjes ontdaan en in stukjes gesneden
    • 1/2 afgestreken theelepel gemalen chilipepertjes
    • 24 kleine kokkels of mosselen in de schelp, afgeborsteld
    • een handvol fijngeknipte verse peterselie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur10min 

    1. Meng in een grote kom de wijn met het paprikapoeder, het zout en de peper. Voeg de doorgesneden knoflookteentjes, het laurierblad en de blokjes vlees toe en roer het goed door elkaar, zodat al het vlees ermee bedekt is. Laat het vlees minstens 6 uur marineren; roer het af en toe goed door elkaar.
    2. Neem het vlees uit de marinade en droog het goed af. Bewaar de marinade, maar verwijder de knoflook en het laurierblaadje.
    3. Verhit 1 eetlepel olie in een grote braadpan. Bak het vlees in de pan, roer geregeld, zodat het vlees snel en gelijkmatig bruin wordt. Schep het vlees dan met een schuimspaan over in in een kom.
    4. Giet dan de marinade in de braadpan en breng hem aan de kook op hoog vuur. Schraap vastgebakken stukjes van de bodem en zijkant van de pan. Kook zonder deksel tot 1/3 verdampt is, giet de vloeistof dan over het vlees en zet even terzijde.
    5. Verhit de overgebleven olie in een grote stoofpan (6 of 8 liter) en fruit daarin onder geregeld roerend de uien, ongeveer 5 minuten, tot ze zacht zijn maar nog niet bruin. Voeg dan de fijngesneden knoflook, tomaten en gemalen gedroogde Spaanse pepertjes toe. Laat het 5 minuten zachtjes koken, onder voortdurend roeren.
    6. Leg de kokkels met de scharnierende kant naar beneden in de tomatensaus, doe de deksel goed op de pan en laat het op middelhoog vuur 10 minuten koken, of tot de mosselen opengaan. Meng dan het opzij gezette varkensvlees met kookvocht erdoor, en laat het nog 5 minuten zachtjes koken om alles goed door te warmen. Strooi de peterselie eroverheen en dien het onmiddelijk op.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    2

    TOP - 12 feb 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren