Geroosterde kalkoen met rozemarijn

  (149)
  4 uur 25 minuten

  De kalkoen blijft mals in dit recept; hij droogt in niet uit en behoudt z’n smaak. Het is ook een goed recept voor kip of piepkuikens.


  147 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 16 

  • 175 ml olijfolie
  • 1 bolletje knoflook, gepeld en fijngesneden
  • een flinke handvol verse rozemarijn, gesneden
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 kalkoen

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 4uur  ›  Klaar in:4uur25min 

  1. Meng de olijfolie, knoflook, rozemarijn, Italiaanse kruiden, zwarte peper en het zout door elkaar. Zet het even opzij.
  2. Spoel de kalkoen van binnen en buiten af en dep hem droog met keukenpapier. Snijd de grote stukken vet weg. Maak de huid van de borststukken los door er voorzichtig je vingers tussen te steken. Maak het los tot aan de poten, maar pas op dat de huid niet te scheurt.
  3. Verspreid met je handen het rozemarijnmengsel royaal onder de losgemaakte huid en onder de dijen en poten, en wrijf wat overblijft over de buitenkant van de borst. Maak de huid op de borst weer vast met cocktailprikkers.
  4. Zet de kalkoen op een rekje in een braadslee. Giet een dun laagje water in de braadslee en bak volgens het gewicht van de kalkoen (het gebruikelijke recept is 20 minuten per pond op 180 C.) De kalkoen is gaar als de temperatuur binnen in de dij 82 C is (gebruik een een kernthermometer) en als er helder vleessap uitkomt als je er met een vork in prikt.

  Kalkoen braden

  Bekijk ook ons artikel voor het braden van kalkoen! Hier vind je o.a. een tabel voor de bereidingstijd van kalkoen, naar gewicht.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (149)

  Jouw beoordeling

  Waardeer met sterren