Zuurdesembrood uit San Francisco

    Zuurdesembrood uit San Francisco

    4keer bewaard
    1uur15min


    393 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een recept voor het typische San Francisco ‘zuurdesem’-brood. Zorg voor een goede zuurdesemstarter om de beste smaak te krijgen.

    Ingrediënten
    Porties: 24 

    • 625 g bloem
    • 3 eetlepels poedersuiker
    • 1 afgestreken eetlepel zout (15 g)
    • 1 zakje (7 g) gedroogde gist
    • 225 ml warme melk
    • 30 g boter, op kamertemperatuur
    • 375 g zuurdesem
    • 1 groot ei
    • 1 eetlepel (15 ml) water
    • (eventueel) 1/2 ui, gesneden

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur15min 

    1. Meng in een grote kom 100 g van de bloem, de suiker, het zout en de gist door elkaar. Voeg de melk en zachte boter toe. Roer de zuurdesem-starter erdoor. Meng de rest van het meel er geleidelijk doorheen.
    2. Kneed het deeg 8 tot 10 minuten. Leg het op een met bloem bestoven werkoppervlak en kneed het nog eens 8 tot 10 minuten. Doe het in een met olie ingevette kom, draai het deeg rond zodat het overal met olie bedekt is en dek de kom af. Laat het 1 uur rijzen, of tot het in volume verdubbeld is.
    3. Druk het deeg plat met een vuist, kneed het licht en laat het dan 15 minuten staan. Maak er twee broden van. Leg die in ingevette broodvormen. Laat ze een uur rijzen, of tot ze in volume verdubbeld zijn.
    4. Kluts het ei en meng er wat water door. Strijk het uit over de bovenkant van de gerezen broden en sprenkel er ook de stukjes ui over.
    5. Bak de broden 30 minuten op 190 C, of tot ze klaar zijn. Test door op het brood te kloppen: als het hol klinkt is het goed.

    Tip:

    Zuurdesem (sourdough) starter is in Nederland niet gemakkelijk te krijgen. Zoek op het internet. Je kunt het ook zelf maken ...

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren