Bananenbrood - lekker, low-fat, high-fibre

    Bananenbrood - lekker, low-fat, high-fibre

    44keer bewaard
    1uur45min


    8 personen hebben dit gemaakt

    Zoals in onderstaande te zien ben ik in dit recept redelijk matig met suiker, zeker als je het naast vergelijkbare recepten legt. Verder is het recept low-fat door het gebruik van karnemelk. Er is geen boter of olie toegevoegd. Het gebruik van volkorenmeel, havermout en vruchten maakt het bovendien een high-fibre hapje. Kortom, noem het een cake of een brood, het is in elk geval in veel opzichten lekker en gezond. En het is daarnaast ook nog eens snel en makkelijk te maken.

    HV Utrecht, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 26 

    • Droge ingrediënten
    • 125 gr volkorenmeel
    • 125 gr havermout (bij voorkeur ouderwetse, langkokende havermout)
    • 100 gr suiker
    • 2 theelepels bakpoeder
    • 1 theelepel baksoda (natriumbicarbonaat, eventueel vervangen door bakpoeder)
    • 4 gr zout (ca. 1.5%)
    • Kruiden
    • ½ theelepel kaneel (klein stukje)
    • 3 gedroogde pimentbessen (optioneel)
    • 1 zwarte peperkorrel (optioneel)
    • 1 theelepel vanille-extract
    • Natte ingrediënten
    • 150 ml karnemelk
    • 2 grote eieren
    • 450 gr erg rijpe bananen (ca. 3 grote, gepelde bananen)
    • Vruchten
    • 50 gr fijngesneden ready to eat gedroogde abrikozen
    • 50 gr fijngesneden gedroogde dadels
    • 50 gr grof gesneden gedroogde dadels
    • 50 gr cranberries
    • Je hebt ook een broodvorm van ca. 26 x 12 x 8 cm nodig (750g inhoud)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Begin met in een mengkom de havermout te mengen met de karnemelk en laat dit ongeveer een uur weken.
    2. In een andere mengkom, meng de andere droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder, etc.) met de fijngemalen kruiden. Vet intussen een cakevorm in met boter en bestrooi de bodem en zijkanten licht met wat havermout. Laat intussen de oven voorverwarmen op 180°C.
    3. Voeg de bananen bij de geweekte havermout en prak deze met een vork. Voeg dan de eieren en de vruchten toe.
    4. Voeg de droge ingrediënten bij dit mengsel. Meng dit alles snel door elkaar en giet het vervolgens in het ingevette bakblik. Je moet bij dit gedeelte echt even snel werken, want zodra de droge en natte ingrediënten samengevoegd worden begint het rijsmiddel te werken.
    5. Dek het bakblik af met aluminiumfolie en zorg daarbij dat er voldoende ruimte onder de folie overblijft zodat het brood kan rijzen. Door deze stap voorkom je de bekende "opengebarsten kort" mislukking.
    6. Zet het bakblik daarna meteen in de voorverwarmde oven. Verwijder de folie na ca. 15 minuten bakken en laat het brood dan nog 30 minuten verder bakken. (Totale baktijd is dus ca. 45 minuten.)
    7. Het brood is gaar als je een pen in het midden van het brood prikt en deze er droog of met maar een paar kruimels uitkomt.
    8. Laat het brood ongeveer 10 minuten in de vorm afkoelen en zet het daarna op een taartrek om verder te koelen en uit te wasemen. Snij het bananenbrood niet meteen aan, maar laat het liever helemaal een uurtje of twee staan.
    9. Dit brood is in een afgesloten zak zeker enkele dagen, tot een week houdbaar en is natuurlijk ook prima in te vriezen.
    10. In plaats van één brood kun je van het deeg uiteraard ook muffins maken.

    Rijpe bananen

    Kenners weten dat bananen pas lekker beginnen te worden als de groene kleur verdwenen is en de hele schil sproeten heeft. Dan is de nare wrange smaak verdwenen, is een deel van het zetmeel omgezet in suikers en ruikt en smaakt een banaan pas echt als een banaan. Het is helaas een precair punt. Laat zo'n banaan even te lang op de fruitschaal liggen en hij is overrijp, voorbij het punt van optimale smaak en te melig en zacht. Lekker duurt maar enkele dagen. Niettemin loont het de moeite af en toe een paar bananen teveel te kopen. Als je deze op tijd verwerkt kun je ze immers altijd gebruiken om dit uitstekende bananenbrood mee maken en dat gaat een stuk langer mee dan een banaan op de schaal. Als je je kunt beheersen tenminste...

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    HV
    van
    4

    Snelle manieren. Quick cook havermout hoef je niet te voren in de karnemelk te weken. Je kunt dus meteen naar stap 2. De voorbereiding kost dan slechts 10 minuten. - 26 nov 2009

    HV
    van
    2

    Andere ingrediënten gebruikt. In plaats van abrikozen, dadels en cranberries, kun je ook rozijnen, krenten, noten en/of pijnboompitten gebruiken. - 26 nov 2009

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren