Limburgs Zuurvlees

    Limburgs Zuurvlees

    68keer bewaard
    2uur20min


    54 personen hebben dit gemaakt

    Stoofvlees is altijd lekker als het buiten koud is. Het is bovendien makkelijk te bereiden. Zuurvlees ("zoervleisj") is een traditioneel Limburgs recept, waarbij het vlees gemarineerd wordt in azijn. Daar is natuurlijk ook de naam van afgeleid. Door de saus te binden met appelstroop en onbijtkoek wordt deze zoet en vol van smaak.

    HV Utrecht, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 800g stoofvlees (runderrib- of sucadelap, maar traditioneel wordt paardenvlees gebruikt)
    • 300 ml rode-wijnazijn
    • 6 laurierblaadjes
    • 6 kruidnagels
    • 6 jeneverbessen
    • 4 grote uien
    • 2 tenen knoflook
    • 6 el rinse appelstroop
    • 2 plakken ontbijtkoek
    • boter om te braden
    • zout en vers gemalen witte peper naar smaak
    • eventueel honing of bruine suiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 2uur  ›  Extra tijd: 10min  ›  Klaar in:2uur20min 

    1. Kneus de jeneverbessen met het plat van het mes. Maak het vlees schoon en snij het in stukken van ca. 2x2 cm. Meng deze in een kom met de azijn en verdeel daar de laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen goed door. Voeg eventueel zoveel water en azijn toe dat het vlees volledig onder staat.
    2. Dek de kom af en laat het vlees in de koelkast marineren, minstens één dag, maar liever drie dagen.
    3. Neem daarna het vlees uit de marinade en laat het in een zeef goed uitlekken. Bewaar de marinade. Dep het vlees droog met keukenpapier.
    4. Snij de uien in (halve) ringen en hak de knoflook zeer fijn. Braad het vlees in een braadpan met de boter op een hoog vuur, voeg, als dit bruin is, de uien toe. Voeg daarna de knoflook toe en laat deze kort meebakken
    5. Draai het vuur vervolgens laag en blus af met de marinade. Meng de appelstroop er goed doorheen en laat dan het vlees gaar stoven (ca. 2 à 3 uur)
    6. Neem tenslotte het vlees weer uit de pan en verwijder de laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen.
    7. Meng de verkruimelde plakken ontbijtkoek door het kookvocht om dit te binden, maar zorg dat de saus niet te dik wordt. Voeg tenslotte het vlees weer toe en laat nog even goed doorwarmen.
    8. Maak op smaak met peper, zout en eventueel nog honing of suiker. De saus hoort smeuïg, kruidig en enigszins zoet zijn.
    9. Als je de tijd hebt kun je dit stoofrecept uiteraard ook in de slowcooker maken. En als het snel moet, dan is de snelkookpan altijd een uitkomst. Gebruik in het laatste geval minder van de marinade.
    10. Serveer met frieten, of aardappelpartjes uit de oven. Lekker met rode kool en appelmoes.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    JarnoHendriks
    4

    Aaaaaaaahhhhhh machtig toppiiiiiiiiiiiiii .... - 14 feb 2015

    NathalieThiele
    2

    Dit is zooo lekker echt een aanrader - 18 mrt 2015

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren