Galaktoboureko

    Galaktoboureko

    20keer bewaard
    1uur45min


    61 personen hebben dit gemaakt

    Dit recept kreeg mijn moeder van een collega en ze maakte het vaak toen ik klein was. Galaktoboureko is een traditioneel Grieks dessert op basis van custard in een krokante schelp van filodeeg. Jaren later is het nog steeds een grote favoriet in het gezin. Hopelijk geniet iedereen er net zo van als wij.

    Ingrediënten
    Porties: 15 

    • 1,4 liter volle melk
    • 170 gr griesmeel
    • 3 1/2 eetlepel maïzena
    • 200 gr suiker
    • 1/4 theelepel zout
    • 6 eieren
    • 100 gr suiker
    • 1 theelepel vanille-extract
    • 175 gr boter, gesmolten
    • 12 vellen filodeeg
    • 250 ml water
    • 200 gr suiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. In een grote sauspan op een middelhoog vuur de melk aan de kook brengen. In een middelgrote kom griesmeel, maïzena, 200 gr suiker en zout opkloppen tot er geen klontjes maïzena meer zijn. Als de melk kookt de mix onder constant roeren met een houten lepel geleidelijk aan de melk toevoegen. Laten afkoelen en blijven roeren tot de pap indikt en volledig kookt. Van het vuur halen en apart zetten. Warm houden.
    2. In een grote kom met een mixer op hoge stand de eieren opkloppen. 100 gr suiker toevoegen en in ong. 10 minuten dik en bleek kloppen. Vanille erdoor roeren.
    3. Het geklopte ei door het warme griesmeelmengsel scheppen. De pan deels afdekken en laten afkoelen.
    4. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.
    5. Een bakvorm van 22x33 cm met boter invetten en met 7 vellen filodeeg bedekken.
    6. 40-45 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de bovenkant krokant is en de custardvulling stevig.
    7. In een kleine sauspan de resterende suiker met water vermengen. Aan de kook brengen. Als de Galaktoboureko uit de oven komt de hete suikerstroop erover lepelen, met name langs de rand. Helemaal laten afkoelen alvorens te snijden en serveren. In de koelkast bewaren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren