Scharrelkapoen met kastanjes en pompoen

  3 uur

  Een feestelijk, winters gerecht, uitstekend geschikt voor de feestdagen. Het malse vlees komt is een prima combinatie met de zoete, stevige smaak van kastanjes en pompoen.

  Olav

  Washington, Verenigde Staten
  10 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 8 

  • 1 scharrelkapoen (ong. 2 1/2 kg)
  • 800 gr voorgekookte kastanjes
  • 800 gr vruchtvlees van een potimarronpompoen
  • 75 gr acaciahoning
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje tijm
  • citroensap
  • 75 gr boter

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur30min  ›  Klaar in:3uur 

  1. De bereiding van de kapoen:
  2. De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. De kapoen aan binnen- en buitenkant met zout en peper bestrooien, op een rooster leggen en in de oven schuiven (schuif er een bakplaat onder om het vleessap op te vangen). 2 1/2 uur laten roosteren en daarbij regelmatig met het vleessap van de bakplaat bedruipen. Als het vleessap te snel karameliseert, een paar eetlepels water toevoegen. Verlaag de ovenstand na 1 uur roosteren naar 150°/gasstand 3.
  3. De bereiding van de kastanjes:
  4. Intussen verhit u de helft van de honing in een grote koekenpan en bakt daarin onder voortdurend omscheppen de kastanjes tot ze gekarameliseerd zijn. Peper en zout erover strooien en apart zetten.
  5. De bereiding van de pompoen:
  6. Snijd het vruchtvlees in stukje van 2 cm. Aan dezelfde koekenpan de resterende honing toevoegen, plus boter, zout en peper, en de stukjes pompoen voorzichtig omscheppend in ong. 10 minuten goudbruin bakken.
  7. Kastanjes en pompoen vermengen en warmhouden.
  8. De bereiding van de saus:
  9. Als de kapoen gaar is uit de oven halen (de oven uitzetten), op een schaal leggen, met aluminiumfolie afdekken en terugzetten in de (uitgezette) oven). De jus van de kapoen in een steelpannetje schenken en het vet eraf schuimen. 3-4 eetlepels water op de bakplaat schenken zodat aangebakken restjes vet loskomen en bij de overige jus schenken. De jus aan de kook brengen en tot een dikke, stroperige saus laten inkoken. Eventueel op smaak brengen met zout en peper en enkele druppels citroensap.
  10. Om te serveren een lepel kastanjepompoenmengsel op een bord scheppen, daarover een stuk geroosterde kapoen leggen en afmaken met een lepel jus.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (0)

  Beoordelingen in het Nederlands (0)

  User's IP: 54.158.219.248