Zuurkoolsoep

    Zuurkoolsoep

    5keer bewaard
    50min


    11 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een heerlijke winterse soep die toch lekker fris is, en gezond. Zuurkool bevat veel vitamine C (wat natuurlijk voor een groot deel verloren gaat tijdens het kookproces, maar er blijft genoeg over). En dat kunnen we in de winter goed gebruiken. Het recept is gebaseerd op 4 personen, wil je voor meerdere personen de soep maken, verdubbel de ingrediënten.

    8Marilyn8 Noord-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 250 gr zuurkool (naturel), 50 gr blokjes gerookte spek, 30 gr boter, 1 gesnipperde ui, 1 uitgeperst teentje knoflook, 1/2 tl karwijzaad, 30 gr bloem, 1 l bouillon, 1/8 liter zure room, zout, peper. Topping: crème fraîche en evt wat zuurkool en spekjes

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 10min  ›  Klaar in:50min 

    1. Smelt de boter in een pan en bak hierin het spek langzaam uit. Voeg ui, knoflook en karwijzaad toe (karwijzaad is een heerlijke specerij en je kan evt wat gemalen toevoegen om de smaak op te peppen) toe en fruit het geheel tot de ui glazig is geworden. Snij de zuurkool klein (bewaar evt iets voor later), en smoor deze onder af en toe omscheppen 10 minuten mee.
    2. Roer de bloem door het geheel en schenk er zo veel bouillon bij tot er onder voortdurend roeren een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is verwerkt.
    3. Laat de soep 10 minuten doorkoken op halfhoog vuur. Af en toe door roeren.
    4. Klop de zure room los en verdun deze met wat hete soep.
    5. Schenk de oplossing bij de soep, maar laat deze niet meer koken.
    6. Breng de soep op tenslotte op smaak met peper en zout.
    7. Als je de soep gaat serveren: schenk de soep in een soepkom/bord, doe een lepel crème fraîche boven op de soep, samen met wat achtergehouden zuurkool en spekjes.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    0

    Heel apart, in het begin, wat zuur en zout, maar erg smakelijk. De pan was zo leeg. - 07 okt 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren