Gevulde eend met clementines

    Gevulde eend met clementines

    3keer bewaard
    1uur40min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Heerlijk mals geroosterd jong eendenvlees gecombineerd met een stevige gehaktvulling en fris gekruide clementines. Mooi goudbruin geroosterd zet u hiermee een prachtige schotel op tafel.

    Olav Washington, Verenigde Staten

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 schoongemaakte (jonge) eend van 1-1,2 kg
    • 200 gr gehakt
    • 12 clementines
    • 2 gekonfijte mandarijnen, grof gesneden
    • 1 dl Grand Marnier
    • 100 gr boter
    • 4 sjalotjes, apart te verwerken
    • 50 gr gedroogd broodkruim of paneermeel
    • 1 dl melk
    • 1 ei
    • 1 dl crème fraïche
    • 5 cl sherryazijn
    • 2 eetlepels poedersuiker
    • 1 eetlepel olie
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 40min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur40min 

    1. De oven voorverwarmen op 210°C/gasstand 7. Een ovenschaal invetten met 20 gr boter.
    2. In een kommetje de stukjes mandarijn in Grand Marnier laten weken. 2 sjalotjes halveren en in 20 gr boter op een zacht vuurtje fruiten. Het broodkruim in een beetje melk laten weken en vervolgens laten uitlekken.
    3. In een saladekom gehakt, uitgelekte sjalotjes, geweekte broodkruim, ei, de helft van de gekonfijte, geweekte mandarijn en een beetje van het weekvocht vermengen en op smaak brengen met zout en peper.
    4. Vermeng alles goed en vul de buikholte van de eend met dit gehakt. Sluit de buikopening met keukengaren of cocktailprikkers. Leg de eend in de ovenschaal, strooi er zout en peper over en 30 gr boter, in kleine stukjes verdeeld.
    5. Schuif de schaal in het midden van de oven en rooster de eend 50-60 minuten. Draai de eend halverwege de baktijd om.
    6. Intussen de clementines persen. Zet het vruchtensap apart.
    7. Verwijder de schil van de uitgeperste clementines en verdeel ze in (lege) partjes. Intussen de 2 laatste sjalotjes fijnsnijden. Resterende boter en olie in een koekenpan verhitten en hierin de sjalotjes fruiten tot ze licht kleuren. Voeg de partjes clementine toe, zout, peper en eventueel suiker naar smaak toevoegen en goed vermengen zodat de stukjes clementine goed gekruid zijn. Licht laten karameliseren en de stukjes clementine vervolgens uit de pan nemen. Apart zetten.
    8. De gekarameliseerde clementines en het weekvocht samen met azijn en het sap van de clementines in een koekenpan schenken. Vermengen en tot een bouillon laten inkoken.
    9. Intussen de eend uit de oven nemen en op een voorverwarmde schaal leggen. Een klein beetje water in de ovenschaal schenken, de vastgebakken stukje met een houten spatel losroeren en het geheel in de koekenpan schenken. Crème fraîche toevoegen, aan de kook brengen en tot een zachte, gladde saus roeren.
    10. De eend aansnijden en de vulling in plakken snijden. Leg aan 1 kant van het bord een schepje clementines en zet de saus in een aparte juskom op tafel. Direct serveren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren