Khoresh Ghaimeh

    Khoresh Ghaimeh

    5keer bewaard
    3uur


    5 personen hebben dit gemaakt

    Khoresh is een min of meer algemene Iraanse benaming voor stoofschotels. Daar bestaan uiteraard honderden variaties van. Het bijzondere van dit recept vind ik de combinatie van de lichtzure, stoffige smaak van gedroogde citroenen en de kruidige safraan. Heel bijzonder.

    HV Utrecht, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 800g lams- of runderstoofvlees
    • 300g gele spliterwten
    • 300g aardappelen (ongeveer 3 à 4 stuks)
    • 2 uien
    • 2 tenen knoflook
    • 4 tomaten (evt. uit blik)
    • 6 gedroogde citroenen
    • 4 pimentkorrels
    • 1 stukje kaneel van ca. 4 cm
    • safraan (zie opmerkingen)
    • 1l water of bouillon
    • peper en zout
    • olie om in te bakken

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 2uur30min  ›  Klaar in:3uur 

    1. Zet de gele spliterwten de dag tevoren in ruim water.
    2. Doe de safraan in een kopje en voeg daar warm water toe. Laat dit minstens tien minuten staan.
    3. Giet het water van de erwten af en spoel deze nog even na.
    4. Maak het vlees schoon en snij het in stukken van ca. 2 cm.
    5. Snij de uien grof en hak de knoflook fijn.
    6. Schil de aardappelen en snij deze in vieren.
    7. Prik met een kort mes rondom gaten in de gedroogde citroenen. (Voorzichtig, gedroogde citroenen zijn vaak erg hard!)
    8. Bak het vlees rondom bruin en draai dan het vuur lager. Voeg de uien en knoflook toe en laat deze kort meebakken.
    9. Maal de pimentkorrels en kaneel en laat deze kort meebakken.
    10. Doe vervolgens de helft van het water of de bouillon in de pan.
    11. Voeg dan de aardappelen en de gele spliterwten toe en giet zoveel water en/of bouillon toe dat het mengsel voor ongeveer 2/3 ondergedompeld is.
    12. Breng alles net aan de kook, doe dan het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat ca. 2 1/2 uur zachtjes sudderen, of tot het vlees en de erwten gaar zijn.
    13. Ontpit en ontvel de tomaten, snij deze grof en voeg ze in de laatste 30 minuten toe.
    14. Verwijder op het laatst de gedroogde citroenen.
    15. Serveer met basmatirijst en een lichte salade.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    1

    Echt een waanzinnig lekker recept. Ik heb de aardappels, bij gebrek ervan, achterwege gelaten. Gegeten met rijst, maar frietjes erbij schijnt ook een gangbare combinatie te zijn. Voor herhaling vatbaar! - 21 mrt 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren