Kniepertjes

  (14)
  45 minuten

  Een traditie in Drenthe en Groningen is het bakken van kniepertjes (of ook wel knijpertjes) op oudejaarsdag. Deze heerlijke zoete, dunne wafeltjes geven het oude jaar weer, terwijl met nieuwjaar juist een opgerolde variant van dit recept wordt gemaakt, de nieuwjaarsrolletjes, vaak gevuld met room. Maar deze koekjes zijn natuurlijk op elk moment van het jaar lekker! Maak het deeg het liefst een dag vantevoren.

  Nanda

  Groningen, Nederland
  321 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 15 

  • 500 gr bloem
  • 250 gr witte basterdsuiker
  • 250 gr gewone kristalsuiker
  • 200 gr boter (margarine)
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 4-5 eetlepels lauw water
  • wafelijzer

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:45min 

  1. Smelt de boter in een pannetje en laat iets afkoelen.
  2. Meng de bloem met de suiker en schenk de boter hierbij. Meng dit zodat er een kruimelig deeg ontstaat.
  3. Meng dan 1 voor 1 de eieren erdoor.
  4. Voeg enkele eetlepels lauw water toe om een deeg te maken waar je nog balletjes van kunt rollen. Laat het deeg nu een nacht in de koelkast staan.
  5. Rol balletjes van het deeg ter grootte van ongeveer 2-3 cm doorsnee (een dessertlepel vol)
  6. Leg een balletje in het midden van het voorverwarmde (en iets ingevette) wafelijzer, knijp het ijzer dicht en bak de kniepertjes 1 voor 1 in ongeveer een minuut lichtbruin.
  7. Haal de wafeltjes uit het ijzer en leg ze op een plank om een paar minuten af te koelen tot ze hard zijn. Kniepertjes kun je goed bewaren in een luchtdichte trommel (pas daarin doen als ze helemaal zijn afgekoeld).

  Kniepertjes bakken

  Om de kniepertjes te bakken heb je een speciaal (electrisch) wafelijzer nodig (een kniepertjes ijzer), deze zijn verkrijgbaar bij winkels voor huishoudelijke apparaten of online.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (14)

  Beoordelingen in het Nederlands (14)

  BjvanBeek
  van
  70

  recept is te stom voor woorden. Zo moet het zijn : 500 patentbloem 600 gram suiker 2 vanille suiker 150 gram zachte roomboter 50 gram zachte margarine 4 eetlepels zonne bloem olie 2 kopjes lauw water 3 eieren alles behalve de eieren mixen met t liefst een planeetmenger en deeghaken. ( anders breekt de garde af ) als het wat smeuiger is de garde pakken en 3 eieren 1 voor 1 toevoegen. We zijn op zoek naar cake beslag in een vloeibare vorm, maar ook weer geen pannekoek beslag. Dit luistert erg nauw. Dit komt door het water. Dus te dik, op het eind nog wat water erbij, te dun opnieuw beginnen. Het beslag met een lepel in het ijzer gooien na het invetten met zonnebloemolie, of spekvet of margarine dit hoeft als alles goed is, maar 1 keer voor de hele trommel met knieperties. Uw knijpertjes zijn nu flinterdun, haast doorzichtbaar, maar kunnen tegen een stootje. Zijn lekker zoet en behoeft geen slagroom meer en u hoeft geen bolletjes te draaien. Bent ongeveer een anderhalf uur bezig en het ijzer kan lekker hoog staan om door te werken  -  23 mei 2013

  stroopwafel
  36

  Heerlijk deze koekjes, ik kan er wel in door blijven eten!  -  06 jan 2010

  32

  Erg lekker, vooral de vanillesuiker maakt verschil. Alles gaat er wel heel erg van stinken.  -  29 dec 2011