Gerookte eendenborst

    Gerookte eendenborst

    2keer bewaard
    1uur25min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Gerookte eendenborst op een lauwwarme linzensalade.

    OotKwisien Overijssel, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 4 eendenborsten (filets de canette)
    • peper, zout
    • 200 gr. Puy linzen
    • 80 gr. mager rookspek, in kleine blokjes
    • 50 gr. winterwortel, brunoise
    • 50 gr. gesnipperde sjalotjes
    • 50 gr. selderij, brunoise
    • 50 gr. prei, brunoise
    • 50 gr. paddenstoelen, brunoise (eventueel)
    • 125 gr. jong spinazieblad, gewassen
    • bladpeterselie, de blaadjes afgezocht
    • 40 gr. gesnipperde sjalotjes
    • 10 gr. suiker
    • 75 cc. sherry azijn
    • 75 cc. gevogeltefond
    • 75 cc. olijfolie

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Werkwijze:
    2. pezen en vliezen van de eendenborsten verwijderen; vetzijde met een scherpmes tot op het vlees inkruisen; bestrooien met zout en dit een half uurtje laten intrekken
    3. eendenborsten in de rookpan kort aanroken en vervolgens in een droge koekenpan – eerst op de vetzijde – rondom aanbakken
    4. eendenborsten zonodig in de oven tot rosé doorgaren; na het garen laten rusten
    5. linzen afspoelen, in een kookpan doen en onder water zetten
    6. zout – en eventueel wat kruiden toevoegen en het geheel aan de kook; afschuimen en vervolgens in 15-20 minuten gaar koken zonder dat ze uit elkaar vallen
    7. afgieten en laten afkoelen
    8. onderwijl spek en groenten voorbereiden
    9. spek in een droge koekenpan uitbakken en uit het vet scheppen
    10. wortel, sjalot, selderij, preien en paddenstoelen in het spekvet op matig vuur – tot beetgaar - aanfruiten en vervolgens van het vuur halen (= mirepoix)
    11. voor de dressing de (overige) gesnipperde sjalot in wat olie zonder kleuren aanfruiten; suiker toevoegen en doorverwarmen tot het licht gaat karamelliseren
    12. blussen met de azijn en dit aan de kook laten komen; fond toevoegen en het geheel opnieuw aan de kook brengen
    13. dressing tot lauwwarm laten afkoelen en dan de olie doormengen; op smaak maken met versgemalen peper en zout
    14. Afwerking:
    15. eendenborsten met een scherp mes in gelijkmatige, dunne plakken trancheren
    16. onderwijl de mirepoix met de uitgebakken spekjes en de linzen opnieuw verwarmen; spinazie en peterselie doormengen en op smaak maken met de dressing
    17. de salade op borden dresseren en eendenborst erover verdelen; afwerken met de overige dressing en direct serveren

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren