Boeuf à la Bourguignon (comme il faut)

  (2)
  8 dagen 18 uur 20 minuten

  Dit klassieke gerecht uit de bistro mag eigenlijk niet ontbreken in een goede receptenverzameling. Dit is een traditioneel recept, waarin een aantal basiskooktechnieken gebruikt worden. Boeuf Bourguignon is, zoals alle stoofschotels, heel geschikt om een dag van tevoren te bereiden. Lekker makkelijk en de smaak wordt er alleen maar beter op.

  HV

  Utrecht, Nederland
  109 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 6 

  • 1 kg sukadevlees
  • 3 tenen knoflook
  • 1 middelgrote ui
  • 1 winterpeen
  • 1 selderiesteel
  • 1 bos peterselie
  • 4 takjes tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • 500 ml rode (bourgogne) wijn
  • 250 g verse zilveruitjes
  • 200 g champignons
  • 250 g niet-gerookt spek (zuurkoolspek, of evt. pancetta)

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 8dagen18uur  ›  Klaar in:8dagen18uur20min 

  1. Maak de ui schoon en snij deze in vieren. Snij de schoongemaakte wortel in blokjes. Hak de knoflook grof. Was de peterselie en snij de blaadjes er vanaf. Bewaar deze voor later.
  2. Maak het vlees schoon, verwijder het bindweefsel en grote stukken vet en snij het in stukken van ca. 3 x 3 cm. Marineer het vlees ca. 4 uur in de wijn, met de wortel, ui, knoflook en het bouquet garni (peterseliesteeltjes, tijm, laurier).
  3. Blancheer de zilveruitjes kort, het velletje laat zich dan makkelijk verwijderen, en dep ze goed droog. Bak deze met een klontje boter in een pan op een middelhoog vuur. Neem ze dan uit de pan en leg opzij voor later.
  4. Snij het spek in blokjes van ca. 1 cm. Bak deze met eventueel nog een klontje boter in de pan op een middelhoog vuur. Neem het spek uit de pan als dit mooi gebruind is.
  5. Haal tenslotte het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog. Bestrooi het dan met bloem, zout en peper. Schudt de overtollige bloem eraf en bak het vlees, indien nodig met nog wat extra boter, op een hoog vuur. (Bak het vlees eventueel in twee of drie etappes.)
  6. Draai dan het vuur laag. Neem het vlees uit de pan en verwijder het overtollige vet. Deglaceer de pan met de wijn (schraap het aanbaksel van de bodem) en voeg vervolgens het vlees, de wortel, ui, knoflook en bouquet garni van de marinade weer toe. Doe de deksel op de pan en zet deze ca. 2 1/2 uur in een op 150°C voorverwarmde oven. Eventueel kun je de pan op een zo laag mogelijk vuur laten sudderen (niet koken!) Beste oplossing is natuurlijk de slowcooker.
  7. Borstel intussen de champignons schoon en snij deze in plakjes van een halve centimeter dik. Zet een wijde pan met een klontje boter op een hoog vuur en sauteer daarin de champignons.
  8. Als het vlees gaar is, neem het dan uit de pan en verwijder het bouquet garni. Laat de wortel, ui en knoflook in de pan.
  9. Reduceer de saus (laat deze inkoken) op een middelhoog vuur tot ongeveer tweederde. Pureer de groenten met een staafmixer, meng dit door de saus en controleer of deze dik genoeg is. Zo niet, bind het dan met wat beurre manié (gelijke hoeveelheden boter en bloem door elkaar gekneed)
  10. Voeg vervolgens het vlees, het spek, de champignons en zilveruitjes erbij en laat dit goed doorwarmen. Snij als laatste de peterselieblaadjes fijn en voeg deze toe aan de nu helemaal perfecte Boeuf Bourguignon.
  11. Serveer bijvoorbeeld met gebakken krieltjes en een ovenschotel met gebakken knolgroenten.

  Video

  Bekijk onze video voor Boeuf Bourguignon met sjalotjes op youtube! Klik hier voor de video.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (2)

  Beoordelingen in het Nederlands (2)

  berts
  van
  1

  Neem 120 gram boter, laat het vlees 10 minuten aanbraden, vervolgens alle ingrediënten er bovenop leggen, (ui, knoflook,groente en als laatste de champignons, het spek heb ik vervangen door twee blokjes runderbouillon, wijn erover gieten en 20 minuten laten opwarmen met een gesloten deksel. Daarna ruim drie uur zonder deksel laten garen, zo trek alle "smaak" in het vlees en de champignons.  -  08 feb 2015

  marja593
  van
  0

  Het lijkt me zalig, maar ik wil het graag in de slowcooker bereiden. Hoe lang moet het dan? En op high of low? Ik heb de slowcooker pas een paar dagen, vandaar alle vragen. Bij voorbaat dank voor het beantwoorden. 👍🏻🍀😉👋🏻  -  07 jan 2017