Kipkapterrine

    Kipkapterrine

    2keer bewaard
    3uur


    2 personen hebben dit gemaakt

    Kipkap is een vleesgerecht uit de categorie zult, en kan bereid worden van verschillende soorten vlees. In dit recept wordt ossenstaart gebruikt.

    Olav Washington, Verenigde Staten

    Ingrediënten
    Porties: 9 

    • 1,2 kg ossenstaart, in stukken
    • 2 wortels, geschrapt
    • 1 ui, gehalveerd
    • 2 kruidnagels
    • 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn, 2 takjes peterselie (tot bouquet garni gebonden)
    • 200 ml rode wijn
    • 2 el rodewijnazijn
    • 10 gr witte bladgelatine
    • olie
    • 1 el verse peterselie, fijngesneden
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 2uur  ›  Klaar in:3uur 

    1. In een open, niet-ingevette snelkookpan de stukken ossenstaart op een laag vuurtje in porties rondom bruinbakken (5-10 minuten).
    2. Al het vlees in de pan doen, wortel, ui, kruidnagels, bouquet garni, wijn, azijn en 1 theelepel zout toevoegen. 100 ml water er bij schenken. De pan sluiten, onder maximale druk zetten en 2 uur laten koken. (Als u geen snelkookpan heeft, kunt u het vlees ook gedurende 4 uur in een goed gesloten pan gaar laten worden).
    3. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en bewaar de bouillon. Leg de stukken gekookte ossenstaart in een vergiet en spoel onder koud stromend water af. Laten uitlekken en afkoelen. Het vlees vervolgens van het bot snijden en in kleine stukjes snijden. Vervolgens een paar uur in de koelkast zetten.
    4. Een zeef bekleden met een schone, fijngeweven, vochtige doek. De bouillon door de zeef in een maatbeker schenken (eventueel 2 keer zeven, tot de bouillon helder is). Eventueel aanvullen met water tot een totaalvolume van 500 ml.
    5. In een kommetje koud water de gelatine 5 minuten laten weken. 50 ml bouillon aan de kook brengen, het pannetje van het vuur halen en van het vuur af de (uitgeknepen) gelatine in de bouillon oplossen. Roer dit mengsel door de rest van de bouillon, zet de bouillon op een koele plek en laat het stollen.
    6. Een cakevorm van 1 liter met een beetje olie invetten. Neem een schep gestolde bouillon en verdeel deze in een dunne laag door de cakevorm. Bestrooi deze laag vervolgens met de helft van de peterselie en de helft van de bieslook, en laat het laagje in de ijskast opstijven.
    7. Houd 150 ml van de bouillon apart en schep door de rest alle stukjes vlees. Schep het vleesmengsel vervolgens in de cakevorm, strijk het glad en bestrooi het met de rest van de kruiden. Zet de kom resterende bouillon een paar seconden in heet water zodat de bouillon weer vloeibaar wordt en lepel deze dan over de kruiden en vulling. In de koelkast zetten en laten opstijven.
    8. Net voor serveren de kipkap uit de koelkast nemen, omgekeerd op een schaal storten, met een scherp mes in plakken snijden en serveren.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren