Zuurdesem zetsel

    Zuurdesem zetsel

    28keer bewaard
    4dagen10min


    185 personen hebben dit gemaakt

    Voor het bakken van brood gebruikt men vaak een zetsel (een mengsel van water, bloem en gist). Het brood wordt zo wat veerkrachtiger en is wat langer houdbaar. Maak het zetsel in een glazen schaal of pot en bewaar dit goed afgedekt in de koelkast na het fermentatieproces.

    Ingrediënten
    Porties: 15 

    • 7 gr droge gist
    • 475 ml water
    • 200 gr bloem

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 10min  ›  Bereiding: 4dagen  ›  Klaar in:4dagen10min 

    1. Meng in een niet-metalen kom de gist, het water en de bloem en dek lichtjes af.
    2. Laat op een warme plek 4 tot 8 dagen fermenteren. Afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid van de keuken kan de tijd varieren. Zet de kom op een bakplaat of bakpapier in geval het over de rand komt. Controleer regelmatig.
    3. Als het mengsel bubbelig is en een lekkere zurige geur heeft, is het klaar om te gebruiken. Als het mengsel een beetje roze, oranje of een andere rare kleur heeft, gooi het dan weg! En begin opnieuw. Bewaar het zetsel in de koelkast, afgedekt, tot gebruik.
    4. Als je het restant van het zetsel wilt gebruiken om nog meer brood te gaan bakken, moet je het overgebleven zetsel 'voeden'. Het deel dat je eruit genomen hebt (bv 100 ml), moet je weer vervangen door een even groot deel water (100 ml) en bloem (100 ml) en een klein schepje suiker. Goed mengen, in de keuken op een warme plek laten staan en zodra het weer bubbelt, in de koelkast zetten. Zo hou je je zetsel steeds op gang. Als je een helder of lichtbruin vochtlaagje op het zetsel ziet liggen, dit is niet erg, dit is alcohol en onstaat door het fermentatieproces. Roer het er gewoon weer doorheen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren