Ceciliaanse pollo al vino

    Ceciliaanse pollo al vino

    22keer bewaard
    15uur


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Ongelofelijk verrassend lekkere stoof van kip en wijn.

    cecilekooktvoorjou Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 1 Hele kip (bij voorkeur scharrel of biologisch) - laat 'm in stukken hakken
    • 1 Fles rode Italiaanse wijn (bv. Chianti)
    • 8 Goede tomaten (bv goed rode Roma tomaten)
    • flink wat Olijfolie
    • 3 Laurierblaadjes
    • 4 Kruidnagels
    • 4 takjes Rozemarijn
    • snufje Kaneel
    • 1/2 theelepel Paprikapoeder
    • snuf Kerriepoeder
    • 3 tenen Knoflook (geperst)
    • 2 Sjalotjes
    • 1 Ui
    • 2 eetlepels Sojasaus of ketjap
    • 3 eetlepels Oestersaus
    • 2 theelepels Sambal Badjak
    • 1/2 Rode peper (gesnipperd, zonder zaadlijsten)
    • diep bord vol met Bloem
    • naar smaak zout
    • naar smaak versgemalen peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur  ›  Bereiding: 2uur  ›  Extra tijd: 12uur marineren  ›  Klaar in:15uur 

    1. Kip marineren (liefst avond tevoren): In principe kun je kip natuurlijk op vele manieren marineren en kun je hierbij je eigen smaak volgen. De mijne, in dit gerecht, maak ik zo >> Wrijf de stukken kip rondom in met zout en peper (niet teveel zout). Pak een hele grote kom en maak hierin eerst de marinade: 150 ml olijfolie mengen met zout, versgemalen peper, 3 geperste knoflooktenen, 2 fijngesneden sjalotjes, ½ theelepel paprikapoeder, beetje (snuf) kerriepoeder, 2 eetlepels sojasaus of ketjap, 3 eetlepels oestersaus, 2 flinke theelepels sambal badjak, halve gesnipperde rode peper (zonder zaadjes). Marinade goed mengen zodat zout oplost en alle ingrediënten zijn gemengd. Eén voor één stukken kip toevoegen en goed inwrijven met de marinade (gebruik je handen, dat gaat het best – wel eerst wassen, en daarna!). Als dat is gebeurd: wijn over kip gieten en kom afdekken met folie of deksel en in koelkast zetten tot dag erna.
    2. Kipstoof: Oven voorverwarmen op 180 graden. Meel op groot diep bord verdelen. Kip uit marinade halen (marinade niet weggooien) en één voor één door meel rollen zodat de stukken kip rondom bedekt zijn met meel. Teveel aan meel afkloppen en stukken kip even op schoon bord bewaren. Olie in goede dikke pan warm laten worden en hierin kleingesneden ui en 1 gesneden knoflookteen zachtjes bakken. Kip rondom goed bruin bakken in zelfde pan. Als kip goed bruin is, kip eruit halen en alvast in stoofpot leggen.
    3. Tomaten pellen: Water in pan koken en tomaten aan 1 kant licht insnijden (kruisvorm). Als water kookt, tomaten toevoegen en zachtjes laten koken totdat vel van tomaat automatisch opkrult (ongeveer 1-2 minuten). Tomaten eruit halen en laten afkoelen. Tomaten pellen, klein snijden en toevoegen aan pan met ui en knoflook. Tomaat zachtjes laten meebakken. Snufje kaneel toevoegen. Laurierblaadjes, kruidnagel en rozemarijn (hele takjes) toevoegen. Geheel ongeveer 8 minuten laten pruttelen.
    4. Marinade toevoegen en nog 5 minuten zachtjes koken. Stoofsaus over kip in stoofpot gieten en gesloten stoofpot in oven zetten. Kip moet minimaal 2 uur stoven in oven. Af en toe kip checken en eventueel omdraaien in stoofpot. Kipstoof is goed als kip van het bot afvalt. Bij serveren de laurier, kruidnagel en rozemarijn eruit halen. Eet smakelijk!

    Serveersuggestie

    Lekker met bv. aardappeltjes uit de oven, of gewoon brood en een salade of caponata. En lekker met Italiaanse Chianti uiteraard!

    Bekijk dit op mijn blog

    cecilekooktvoorjou

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren