Aardappelgratin, niet moeilijk doen, maar makkelijk

    Aardappelgratin, niet moeilijk doen, maar makkelijk

    34keer bewaard
    1uur50min


    38 personen hebben dit gemaakt

    Waarom moeilijk doen als de makkelijkste manier het lekkerst is?! Johannes van Dam zei het al, de lekkerste gratin maak je zo!

    cecilekooktvoorjou Zuid-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 8 grote aardappelen
    • plusminus 30 gram roomboter
    • 250ml room (of meer bij meer personen)
    • naar smaak zout en versgemalen peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur50min 

    1. Schil en was de aardappelen, dep ze droog en snij ze in zo dun mogelijke plakjes. Dit is essentieel...zijn ze te dik, dan wordt het niks. Warm de oven voor op 160/170C.
    2. Vet een ovenschaal in met de boter. Maak laagjes van de aardappelschijfjes, dakpansgewijs. Bestrooi elke laag met zout en peper (voor de liefhebber eventueel nootmuskaat, maar dat laat ik meestal achterwege). Verdeel de room eroverheen - de aardappels moeten net niet helemaal onderstaan. Verdeel vlokken roomboter over de bovenkant en plaats minimaal anderhalf uur in de oven. De gratin is goed als de bovenkant lichtbruin en krokant is en de aardappels gaar. Let er op dat de hele laag aardappels niet te dik wordt. Heb je veel aardappels, neem dan een grotere platte ovenschaal. Eet smakelijk!

    Serveersuggestie

    Lekker bij bv biefstuk. Staat ook erg feestelijk bij een culinair menu!

    Andere ideeën

    Veel mensen willen er nog wel eens wat kaas overgooien om te gratineren...doe dit eens een keer niet, je zult versteld staan van het (veel lekkerdere) resultaat.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (2)

    van
    3

    Even anders van smaak: door de room alleen veel geraspte nootmuskaat, zout en een beetje geperste knoflook roeren. - 14 sep 2012

    ValerieLieuw
    1

    Eenvoudig en heerlijk. Heb het net uitgeprobeerd. Bedankt! - 27 sep 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren