Appelbollentaart

    Appelbollentaart

    3keer bewaard
    2uur5min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    De appelbollentaart smaakt zowel warm, lauw en koud overheerlijk, weer eens wat anders dan de traditionele appeltaart.

    sannetje Noord-Holland, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 7 

    • 125 gr ijskoude boter in blokjes
    • 75 gram witte basterdsuiker
    • 225 gram bloem + beetje extra
    • snufje zout
    • 1 ei
    • 2-3 el ijskoud water
    • 7 kleine appels
    • 75 gram rozijnen
    • 3 el bruine rum
    • 4 el kaneelsuiker
    • 5 plakjes roomboter-bladerdeeg
    • 7 el abrikozenjam
    • poedersuiker

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 1uur30min  ›  Bereiding: 35min  ›  Klaar in:2uur5min 

    1. Kneed in de keukenmachine snel een samenhangend deeg van de boter, witte basterdsuiker, zout, ei en bloem en water. (voeg het water bij beetjes toe tot het deeg goed samenpakt) Verpak het deeg in plastic folie en leg het een uur in de koelkast.
    2. Laat in die tijd het bladerdeeg ontdooien. Schil de appels en boor er de klokhuizen uit. Snijd 1/4 van de onderkanten weg en snijd deze stukken in blokjes. Meng deze blokjes met de rozijnen en de rum.
    3. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius en bedek een ovenbakplaat met bakpapier.
    4. Rol het deeg in wat extra bloem uit tot een ronde lap met een doorsnee van 25 cm en leg deze op de ovenbakplaat. Zet er de appels op met de afgesneden kant naar beneden en laat hierbij rondom langs de rand 2 cm deeg vrij. Strooi de appel-rum-rozijnenmassa tussen de appels en bestrooi het geheel met kaneelsuiker.
    5. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze uit (in extra bloem) tot een ronde lap mat een doorsnee van ca 30 cm. Leg deze deeglap over de appels en druk beide deegsoorten zeer stevig op elkaar.
    6. Bak de taart in de voorverwarmde oven in 35 minuten bruin en gaar.
    7. Smelt de jam en bestrijk hiermee de hete bladerdeeglaag en laat de taart dan wel of niet afkoelen. (de taart smaak zowel warm, lauw en koud overheerlijk)Bestrooi de taart vlak voor het serveren met poedersuiker.

    Tip

    Ook lekker met een bolletje vanille of kaneel ijs!

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren