De enige echte zelfgemaakte frites/patat

  (3)
  50 minuten

  Hoe moeilijk kan lekker zijn. Zelfgemaakte frites zijn gewoon overheerlijk en lekker hoeft niet moeilijk te zijn. Je krijgt ze tegenwoordig steeds vaker geserveerd in luxe restaurants, en trust me, niet altijd lijkt het ze te lukken om gewoon lekkere patat op tafel te krijgen. Het kost ook een beetje tijd, maar dan heb je wat.

  cecilekooktvoorjou

  Zuid-Holland, Nederland
  42 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 4 

  • 8 grote aardappelen
  • arachideolie hele fles ongeveer
  • naar smaak zout

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:50min 

  1. Aardappelen schillen en naar gelieve in patat snijden. Als je van echte Limburgse patat houdt snijd je ze lekker groot. Hou je meer van Franse friet, dan snij je ze lang en dun. Ik hou het meestal bij de eerste optie. Zet grote pan op om water te koken. Als water kookt, geschilde en gesneden patat toevoegen en ongeveer 5/6 minuten laten koken. Als de patat beetje zacht is (maar absoluut nog niet helemaal gaar), aardappels/patat afgieten en op schone theedoek verspreid laten uitdampen zodat ze helemaal droog worden en zijn afgekoeld .
  2. Olie in fritespan, of andere goede hittebestendige diepe pan, verwarmen tot 180 graden. Let op: kinderen ajb uít de keuken i.v.m. gevaar van heet vet/olie!. Aardappelen hierin bakken / frituren. Er moet zoveel olie in de pan zitten zodat alle frites helemaal onder de olie zitten (meestal halve of hele fles olie). Tijdens de eerste sessie bak je de aardappelen ongeveer 5 minuten, totdat ze zacht zijn (nog níet bruin!). Meestal moet je dit in 2 sessies doen, anders wordt de pan te vol. Laat ze uitlekken in een vergiet. Zorg dat olie weer 180 graden wordt (je kunt zien of de olie heet genoeg is door een friet erin te hangen; als de olie licht begint te schuimen/borrelen is ie heet genoeg) en bak/frituur de patat een tweede keer (meestal ook in 2 sessies), totdat ze goed bruin zijn; ongeveer 5-7 minuten. Frites laten uitlekken in vergiet, en bestrooien met zout.

  Serveersuggestie

  Lekker met zelfgemaakte mayo en zuurvlees.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (3)

  Beoordelingen in het Nederlands (3)

  van
  4

  We hebben het thuis uitgeprobeerd en het was geweldig. Bedankt!  -  21 aug 2013

  van
  2

  Perfect recept! Lekkere krokante frites!  -  25 dec 2014

  van
  2

  Prima recept. Maar ik gebruik liever een frituurpan, wel zo makkelijk en goed schoon te houden. Olie kan je tot 6 a 8 keer gebruiken, ik gebruik vooral zonnebloemoile of pindaolie. De 1e fase kan heel eenvoudig in de frituur zelf, 5 a 6 minuten op 140 graden. Prik met een vork om te zien of ze lekker zacht zijn. Tweede fase: 3 a 4 minuten . Voor en na het frituren goed afdeppen met b.v. keuken papier! Op die manier ontneem je heel wat vet. Zout: bestrooien met je vingers , niet via een lepel, anders gebruik je al snel te veel. Mayonaise: is al snel vetter dan de frietjes zelf dus let daar op! Zelfgemaakte mayo, ketchup : recepten genoeg op internet.  -  25 aug 2014