Risotto-taart

    Risotto-taart

    16keer bewaard
    9uur30min


    2 personen hebben dit gemaakt

    Het hier beschreven recept kan op verschillende manieren gebruikt worden. In de eerste plaats is het een vrij eenvoudige, maar erg lekkere maaltijd, die voor een groot deel van te voren bereid kan worden. Maar het gaat meer om het idee; deze "pie" wordt gemaakt met een uiterst basic risotto, in plaats van aardappelpuree. De combinatie van de pure, romige rijst met de volle smaak van de langzaam gegaarde stoofschotel is simpelweg onweerstaanbaar.

    HV Utrecht, Nederland

    Ingrediënten
    Porties: 6 

    • 750g sukadestuk
    • 150g rookspek
    • 1 winterwortel
    • 2 ui
    • 12 gedroogde pruimen
    • 4 kruidnagels
    • 4 laurierblaadjes
    • 4 gekneusde jeneverbessen
    • 2 tl tomatenpuree
    • 2 tl mosterd
    • 300ml donker bier (stout, porter, bokbier, etc.)
    • ca. 1 el bloem
    • snufje zout
    • snufje peper
    • 300g risotto-rijst (carnaroli, of arborio)
    • 750ml niet te droge witte wijn (ca. 1 fles)
    • 1 uitje
    • 1 teen knoflook
    • 4 laurierblaadjes
    • 25g boter
    • 25g geraspte peccorino (evt. extra peccorino voor op de risotto

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 9uur  ›  Klaar in:9uur30min 

    1. Maak de wortel en de uien schoon, snij deze fijn en bak deze op een middelhoog vuur tot de uien net glazig zijn. Schep de groenten uit de pan en in de kom van de slowcooker
    2. Snij het rookspek in blokjes van ca. 1 cm en braad deze aan. Schep ook deze uit de pan en in de kom van de slowcooker.
    3. Snij het vlees in stukken van ca. 3 cm, wentel deze door de bloem en bestrooi met peper en zout. Braad deze in aan, eventueel in twee of drie gedeeltes. Schep ook deze uit de pan en in de kom van de slowcooker.
    4. Deglaceer tenslotte de pan met het bier, meng dit dan met de mosterd en tomatenpuree. Voeg dit kookvocht tenslotte met de laurierblaadjes, jeneverbessen, kruidnagels en pruimen toe aan de overige ingrediënten in de kom van de slowcooker en meng goed.
    5. Doe de kom in de slowcooker, zet deze op de laagste stand en laat ca. 8 uur sudderen. (Nota bene, dit kan makkelijk de dag vooraf bereid worden.)
    6. Verwarm de oven voor op ca. 180°C.
    7. Bereid vervolgens de risotto. Begin met de sjalot en de knoflook schoon te maken, fijn te snijden en met wat boter op een laag vuur te smoren.
    8. Draai vervolgens het vuur hoger en voeg, voortdurend roerend, de rijst toe. Draai het vuur dan lager en voeg vervolgens ongeveer een glas wijn toe. Laat de risotto dit opnemen, intussen goed roerend.
    9. Ga op deze manier verder, beetje bij beetje de wijn toevoegend, intussen regelmatig roerend, tot de rijst bijna gaar is. Voeg tenslotte een laatste scheutje wijn, de boter en peccorino toe en laat de risotto nog een minuutje met de deksel op de pan staan. De risotto mag iets dunner ("soepiger") zijn dan normaal.
    10. Schep het stoofvlees met groenten in een ovenschaal en verdeel hierover in één laag de risotto, gebruik een paletmes om dit glad te strijken. Strooi hier eventueel nog wat geraspte peccorino over.
    11. Zet deze ovenschaal vervolgens in de voorverwarmde oven, laat dit ongeveer 25 minuten bakken.
    12. Serveer daarna meteen, bijv. met een lekkere frisse salade.

    Snellere manier

    In plaats van 8 uur stoven in de slowcooker kun je dit gerecht ook langzaam (in ca. 2 uur) op het fornuis laten garen. Als je echt haast hebt, probeer dan de snelkookpan; het vlees is dan gaar in ca. 40 minuten.

    Andere ingrediënten

    Maak de risotto eens met een soffrito van prei, in plaats van ui en knoflook.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren