Moussaka

    Moussaka

    21keer bewaard
    1uur45min


    443 personen hebben dit gemaakt

    Een goed recept voor moussaka, een Grieks gerecht. Plakken aubergine gebakken in een gehaktsaus en dan gesmoord in een dunne witte saus.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 3 aubergines, geschild en in de lengte in plakken van 1 cm dik gesneden
    • zout
    • 60 ml olijfolie
    • 1 eetlepel boter
    • 450 gr mager rundergehakt
    • zout naar smaak
    • gemalen zwarte peper naar smaak
    • 2 uien, gehakt
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 1/4 theelepel kaneel
    • 1/4 theelepel nootmuskaat
    • 1/2 theelepel fijne kruiden
    • 2 eetlepels gedroogde peterselie
    • 1 (225 gr) blikje tomatensaus
    • 120 ml rode wijn
    • 1 ei, losgeklopt
    • 950 ml melk
    • 125 gr boter
    • 6 eetlepels bloem
    • zout naar smaak
    • gemalen witte peper, naar smaak
    • 250 gr geraspte parmezaanse kaas
    • 1/4 theelepel nootmuskaat

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Leg de plakken aubergine op keukenpapier, bestrooi ze lichtjes met zout, en leg ze 30 minuten apart om het vocht eruit te laten trekken. Verhit dan olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de aubergine daarin snel bruin aan. Leg op keukenpapier om uit te lekken.
    2. Smelt de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg het rundergehakt , zout en peper naar smaak, uien en knoflook toe. Als het gehakt bruin is geworden strooi je de kaneelpoeder, nootmuskaat, fijne kruiden en peterselie erdoor. Schenk de tomatensaus en wijn erbij en mix dit goed door. Laat 20 miuten sudderen. Laat afkoelen en roer dan het losgeklopte ei erdoor.
    3. Om de bechamelsaus te maken verwarm je eerst de melk in een sauspan met dikke bodem tot net onder het kookpunt. Laat de boter smelten in een grote koekenpan op middelmatig vuur. Roer hier de bloem doorheen tot een glad papje. Zet het vuur lager; voeg geleidelijk de hete melk toe onder voortdurend roeren tot het dikker wordt. Breng op smaak met zout en witte peper.
    4. Vet een ovenschaal in en leg op de bodem een laag aubergine. Bedek de abergine met het gehaktmengsel en strooi dan 1/3 van de geraspte kaas over de schotel. Dek af met een laag van de resterende aubergine en strooi nog eens 1/3 van de parmezaanse kaas erover. Schenk de bechamelsaus erover en bestrooi met nootmuskaat. Strooi de resterende kaas erover.
    5. Bak de ovenschotel 1 uur op 175 graden C.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren