Gebakken rijst

    Gebakken rijst

    34keer bewaard
    34min


    26 personen hebben dit gemaakt

    Je kunt de rijst het best in een wok maken, maar in een grote koekenpan kan ook. Deze rijst wordt in Thailand 'gebakken rijst op Amerikaanse wijze' genoemd, omdat er vaak wat ketchup in verwerkt wordt.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 6-8 stukken spek, in reepjes gesneden
    • 3 eetlepels spekvet (van de uitgebakken spek)
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 ui, fijngehakt
    • 1 grote tomaat, in blokjes gesneden
    • 100 gr ananas, vers of uit blik, in kleine stukjes gesneden
    • 800 gr rijst, gekookt en afgekoeld
    • 2 eetlepels ketchup
    • 2 eetlepels lichte sojasaus (meer naar smaak)
    • 1 eetlepel suiker
    • ¼ theelepel witte peper uit de molen
    • 3 eieren, losgeklopt
    • schijfjes augurk, lenteui, koriander, limoen en chilipepers als garnituur
    • 4 spiegeleieren (optioneel)

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 19min  ›  Klaar in:34min 

    1. Bak de spekjes uit in een grote pan of wok op middelmatig vuur tot ze knapperig zijn (de rijst wordt straks in dezelfde pan gemaakt)
    2. Laat het spek uitlekken op wat keukenpapier en het spekvet in een kommetje gieten. Laat 2 eetlepels spekvet in de pan.
    3. Zet het vuur middelhoog en bak de knoflook een paar seconden aan, tot het begint te geuren. Uien toevoegen en 2-3 minuten meebakken, tot ze gaar zijn.
    4. Voeg nu de tomatenpuree en ananasstukjes toe en roerbak even mee tot het warm is.
    5. Zet het vuur hoog en voeg nog een eetlepel spekvet toe. Voeg de rijst toe aan de pan en bak dit onder voortdurend roeren aan. Zorg dat het spekvet gelijkmatig door de rijst zit.
    6. Voeg de ketchup, sojasaus, suiker en witte peper toe.
    7. Schuif het rijstmengsel naar 1 kant van de wok en doe in de andere helft het losgeklopte ei. Roerbak het ei tot het stevig wordt. Meng nu de eieren door de rijst en als laatste de spekreepjes toevoegen.
    8. Check of het gerecht op smaak is en garneer met augurkjes, lenteui, koriander, schijfjes limoen en chilipeper. Indien gewenst kun je er nog een spiegelei bovenop doen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    0

    Was superlekker Je kan er als je wilt altijd groenten aan toevoegen, zoals paprika, champignons dit geeft nog iets extra aan het recept - 25 sep 2011

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren