Echte Falafel

    Echte Falafel

    3keer bewaard
    2dagen50min


    9 personen hebben dit gemaakt

    Falafel is ook alleen van kikkererwten te maken, maar echt authentiek is om ook tuinbonen te gebruiken. Ze moeten in ieder geval 48 uur wellen, dus niet een recept voor als je haast hebt. Daarentegen smaakt deze falafel fantastisch en het recept is voor een hele voorraad.

    Ingrediënten
    Porties: 28 

    • 150 gr gedroogde tuinbonen
    • 200 gr gedroogde kikkererwten
    • 1 middelgrote ui
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 bosje peterselie
    • snufje cayennepeper
    • 1 theelepel gemalen koriander
    • 1/2 theelepel gemalen komijn
    • 1 theelepel dubbelkoolzure soda (baksoda)
    • zout
    • peper
    • olie om in te bakken

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 30min  ›  Extra tijd: 2dagen weken  ›  Klaar in:2dagen50min 

    1. Tuinbonen in een kom doen en met koud water bedekken. 2 dagen laten wellen, waarbij je het water elke dag eenmaal ververst (in de zomer tweemaal per dag). Zie voetnoot over het eten van rauwe bonen!
    2. Op de tweede dag de kikkererwten in een andere kom ook laten wellen.
    3. Tuinbonen en kikkererwten afgieten. De velletjes van de tuinbonen erafhalen (erg belangrijk!).
    4. Ui en knoflook grof hakken. Blaadjes van de peterselie halen. Met de kikkererwten en tuinbonen in de keukenmachine fijn pureren, daarbij steeds de massa van de rand wegscheppen, zodat alles gelijkmatig fijn gepureerd wordt. Kruiden, baksoda, zout en peper toevoegen. Mengsel 30 minuten laten rusten.
    5. 25-30 kleine balletjes vormen en iets platdrukken. Op bakpapier lekken en 30 minuten laten rusten.
    6. Voldoende olie in een pan verhitten en hierin (per keer) 6 falafel bakken. Als ze van de onderkant knapperig en bruin zijn, eenmaal voorzichtig omdraaien en aan de andere kant knapperig bakken. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Warm of koud met pitabrood, salade en tahinisaus serveren.

    Baksoda

    Meer informatie vind je in het artikel wat is baksoda?

    Waarschuwing

    Rauwe, ongekookte bonen bevatten lectinen. Het eten ervan kan lichamelijke klachten veroorzaken. Wij raden daarom aan de bonen eerst te koken (liefst minimaal 10 minuten op 100°C) en dan verder te verwerken als in stap 4.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren