Broeder

  (3)
  50 minuten

  Het lijkt op het eerste gezicht een wat vreemde Nederlandse traditie; zoete gerechten als hoofdmaaltijd. Toch heb je met een stevig soepje en een stapel pannenkoeken wel een voedzame maaltijd. Voor meer mensen, bijv. een gezin met kinderen is het misschien makkelijker en sneller een broeder te maken. Mijn oma maakte dit zeker een keer in de maand. Het is lekker en toch eenvoudig te maken met ingrediënten die lang houdbaar zijn.

  HV

  Utrecht, Nederland
  49 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Porties: 6 

  • 500g Patentbloem
  • 500g Melk of karnemelk
  • 2 Grote eieren
  • 10g Gedroogde gist
  • 250g Gedroogde vruchten (krenten, rozijnen, gesneden sucade)
  • 1tl Zout
  • Boter en/of olie

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 5min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:50min 

  1. Meng de bloem met de gist en roer daar de (karne)melk en de eieren door, tot je een glad deeg hebt.
  2. Roer daar dan vervolgens de gedroogde vruchten en het zout door.
  3. Dek de kom met het deeg goed af en zet dit op een warme plaats tot het deeg gerezen is (ca. 45-60 minuten)
  4. Vet intussen het bakblik goed in. Je hebt voor dit brood een rond bakblik nodig van ca. Ø 23cm x 7cm.
  5. Verwarm de oven voor op ca. 180°C
  6. Als het deeg gerezen is, doe het dan in het bakblik. Dek dit af met aluminiumfolie en zet het bakblik dan in de oven. Verwijder na 15 minuten bakken de aluminiumfolie.
  7. Steek na ca. 45 minuten een breinaald in het midden van de broeder; als deze er droog uitkomt dan is de broeder gaar. Laat het anders verder bakken tot deze gaar is.
  8. Traditioneel wordt broeder met boter en suiker gegeten.

  Andere ingrediënten

  Het oorspronkelijke recept is half tarwebloem, half boekweitmeel, maar niet iedereen kan die smaak waarderen. Je kunt ook 250g patentbloem en 250g volkorenmeel te gebruiken. De gebruikelijke krenten, rozijnen en sucade, kun je natuurlijk vervangen door andere ingrediënten. Probeer het eens met gedroogde, ready to eat abrikozen en stukjes appel, of een luxe versie met vijgen, dadels en noten.

  Tip

  Mijn grootmoeder bakte dit op een oliestel. Op een campingbrandertje moet het dus ook prima lukken, al is het omdraaien wel even lastig. (Thuis even oefenen is wel zo veilig.) In elk geval is het een recept om te onthouden voor het kamperen.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (3)

  Beoordelingen in het Nederlands (3)

  5

  Mijn moeder maakte het klaar in een Juspan, met ontbijtspek op de bodem. In de pan krijg je dan een soort ronde krentenbrood. I.p.v. boter en suiker, werd er een kaneelpapje gemaakt als saus van Meel, maïzena, kaneel en wat suiker wat aan de kook werd gebracht. Wij aten het vaak op een koude wintersedag met vooraf eigen gemaakt erwtensoep en als toetje dit gerecht.  -  01 dec 2013

  BasKossen
  van
  3

  bij ons werd de broeder vroeger bij mijn mijn opa en oma gestoomt in een broederzak ( een soort van kussensloop ), we mochten nooit rennen door de kamer of stampen want dan zakte de broeder in, bij ons was ie naturel zonder vruchten er in, en werd het gegeten met opgewarmde stroop, of een mengeling van koude stroop met boter. Het recept op deze side is zeker aan aanrader om te proberen, en varieer het eens met klaar maken en beleggen eet smakelijk!!  -  13 sep 2015

  Ljoeba
  van
  1

  Lekker recept, wel wat zwaar,meer een soort brood dan een cake, . HIj kan niet lang bewaard worden; het beste is om hem dezelfde dag op te eten als hij vers is. ik maak hem met appels, rozijnen, kaneel als vulling, ook lekker als een soort paasbrood.  -  01 jun 2016