Briam (Griekse ovenschotel)

    Briam (Griekse ovenschotel)

    152keer bewaard
    1uur45min


    165 personen hebben dit gemaakt

    Briam vertegenwoordigt hoe de Griekse keuken een paar simpele ingrediënten kan omtoveren tot een heerlijke maaltijd, zonder al te veel inspanning. Dit is een traditionele ovenschotel met aardappel en courgette en met olijfolie als enige bron van vet. Serveer indien gewenst met wat feta.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 kilo aardappels, geschild en in plakjes van 3mm
    • 4 grote courgettes, in plakjes van 3mm
    • 4 middelgrote rode uien, in plakjes van 3mm
    • 6 roma tomaten, gepureerd
    • 125 ml olijfolie
    • 2 eetlepels versgehakte peterselie
    • ruim zeezout en zwarte peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Bereiding: 1uur30min  ›  Klaar in:1uur45min 

    1. Verwarm de oven voor tot 200 C / hetelucht 180 C / gas 4. Neem de grootste ovenschaal die je hebt - 22x33 cm of groter, je wilt niet dat er teveel lagen groenten over elkaar liggen (gebruik 2 schalen indien nodig)
    2. Leg de aardappel, courgette en rode ui in de ovenschaal. Schenk de gepureerde tomaat en olijfolie erover en bestrooi met peterselie. Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Roer de ingrediënten om zodat de groenten overal bedekt is. Voeg ten slotte 100 ml water toe aan de schaal.
    3. Bak de ovenschotel 90 minuten in de voorverwarmde oven, roer na 1 uur de groenten om en voeg eventueel een beetje water toe indien nodig (er hoort geen water meer in te zitten aan het eind). Op dit moment proef ik de groenten ook altijd, om te controleren of er nog wat kruiden of peper en zout aan toegevoegd moet worden.
    4. Laat iets afkoelen of serveer op kamertemperatuur.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (4)

    van
    7

    Ik woon in Griekenland (ben namelijk grieks) en wij doen bij de briam voor extra aroma paprika in alle kleuren die je maar lekker vind en aubegine (overigens kun je alle groente ook grofgesneden bereiden) hoop dat jullie die varatie eens proberen is erg lekker :-) - 09 aug 2015

    van
    4

    Lekker ovenschotel, en een goeie manier om courgette te gebruiken. - 26 aug 2010

    rhedvr
    van
    1

    Lekker. Gemaakt op za 5 mar 2016, voor 5 personen. Voor onze wat veel (2 volwasenen, 3 kinderen). Had aan 2 courgettes genoeg. - 03 apr 2016

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren