Zuid-Afrikaanse Biryani

    Zuid-Afrikaanse Biryani

    16keer bewaard
    2uur30min


    8 personen hebben dit gemaakt

    Dit is een traditioneel Zuid-Afrikaans eenpansgerecht. Laat je niet afschrikken door de lijst van kruiden, het eindresultaat is werkelijk heerlijk rijk van smaak.

    Ingrediënten
    Porties: 8 

    • 2 kilo stukken kip, met bot, in grove stukken gesneden
    • 400 gr gekookte linzen
    • 240 ml yoghurt
    • 400 gr basmati rijst
    • 1 tomaat
    • 6 kleine aardappels
    • 2 grote uien
    • 120 ml olie
    • 60 gr ghee (geklaarde boter)
    • Kip marinade
    • 1 theelepel gemalen gember
    • 2-3 teentjes fijngehakte knoflook
    • 4 theelepels kurkuma
    • 2 kaneelstokjes
    • 4 kardamompeulen
    • 6-12 kleine groene pepertjes (afhankelijk van hoe pittig je het wilt)
    • 1 theelepel gemalen komijn
    • 1 theelepel gemalen koriander
    • Kookkruiden
    • 1 kaneelstokje
    • 3 kardemompeulen
    • 1 lange groene peper, fijngehakt
    • 1 theelepel komijnzaadjes
    • 1 theelepels gemalen koriander
    • 1 eetlepel geraspte verse gember
    • 2-3 teentjes knoflook, fijngehakt
    • Rijstkruiden
    • 2 kardemompeulen
    • 1 kaneelstokje
    • Masala mix
    • 25 gr verse koriander, fijngehakt
    • 13 gr verse munt, fijngehakt
    • Garnering
    • 1/2 eetlepel komijnzaadjes
    • 15 druppels rozewater (optioneel)
    • 2 eetlepels gebakken uitjes (aziatisch)
    • 3-4 grote rijpe tomaten

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 1uur  ›  Extra tijd: 1uur marineren  ›  Klaar in:2uur30min 

    1. Wrijf de kip in met gemalen gember, knoflook en kurkuma. Leg in een grote schaal met de resterende kruiden voor de marinade, yoghurt en de klein gesneden tomaat. Laat minstens 1 uur in de koelkast marineren.
    2. Kook de rijst met de rijstkruiden in ruim water tot half gaar. Giet af, haal de kruiden eruit en zet apart.
    3. Verhit de helft van de olie en alle ghee in een pan. Voeg de aardappels (in kwarten gesneden) toe en bak deze in 5-10 minuten lichtbruin en knapperig, maar nog niet helemaal gaar. Haal uit de pan en zet apart.
    4. Voeg de in plakjes gesneden ui toe aan de pan en bak deze goudbruin. Voeg kookkruiden toe en roer dit een paar minuten door om de smaken en geuren los te laten komen.
    5. Voeg de gemarineerde kip + eventueel vocht toe aan de uien en laat 20 minuten op laag vuur sudderen.
    6. Je bent nu klaar om dit eenpansgerecht samen te gaan stellen.
    7. Doe de resterende olie in een zeer grote pan met zware bodem met een goed sluitend deksel (of dek goed af met een paar lagen aluminiumfolie).
    8. Doe de helft van rijst en alle linzen onderin de pan.
    9. Leg voorzichtig de gebakken kip en de saus over de linzen.
    10. Leg de aardappels erbovenop. Druk voorzichtig (roer niet) wat aardappels in de saus zodat de bovenlaag gelijkmatig is.
    11. Strooi de masala mix over de aardappels. Snijd de tomaten in plakken en leg een laag over de aardappels.
    12. Dek af met de resterende rijst, 120 ml water en bestrooi met de resterende garnering. Doe de deksel op de pan en kook 5 minuten op hoog vuur. Zet dan het vuur lager en laat 1 uur sudderen.
    13. Zet de pan in het midden van de tafel en zeg tegen iedereen dat ze goed door alle lagen heen moeten scheppen.
    14. Serveer met extra yoghurt met een beetje munt erdoor en een heleboel chutney.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    0

    Heerlijk recept! Ik maak het zelf zonder de peulen en komijn. Mijn vriend en ik zijn er beide gek op. Het is tevens een leuk gerecht om voor te schotelen als er familie of vrienden langs komen. Mede omdat het geen standaard gerecht is. - 20 jun 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren