Gevlochten Challah brood

  (100)
  2 uur 50 minuten

  Dit recept mislukt nooit en is de moeite en tijd waard om te maken. Als je je brood wat zoeter wil, kun je de hoeveelheid suiker verdubbelen.


  124 personen hebben dit gemaakt

  Ingrediënten
  Opbrengst: 2 broden

  • 4 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel zout
  • 4 eetlepels plantaardige olie
  • 300 ml warm water
  • 1 eetlepel gedroogde gist
  • 3 eieren, enigszins losgeklopt
  • 750 gr bloem
  • 1 ei, losgeklopt (om te bestrijken)
  • 1 eetlepel sesamzaadjes

  Voeg toe aan boodschappenlijst
  Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
  Bekijk boodschappenlijst

  Bereidingswijze
  Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 35min  ›  Extra tijd: 1uur45min rijzen  ›  Klaar in:2uur50min 

  1. Doe de suiker, zout en olie in een kom, of de kom van de keukenmachine met deeghaken. Voeg warm water toe en roer door om de suiker en zout op te lossen. Roer de gedroogde gist erdoor en zet het mengsel apart tot het schuimig begint te worden. Mix de eieren erdoor.
  2. Als je een electrische mixer gebruikt: voeg 3/4 (ongeveer 500 gr) van de bloem toe aan het gistmengsel. Mix tot de bloem erdoor gemengd is en het deeg draderig wordt, dit betekent dat de gluten zich hebben ontwikkeld. Blijf bloem toevoegen tot het deeg allemaal aan de deeghaken zit. Laat de deeghaken nog enige minuten kneden. Het deeg moet glad en elastisch zijn. Als je liever met de hand kneed: meng 3/4 (ongeveer 500 gr) van de bloem door het gistmengsel. Leg het zachte deeg op een licht bebloemd oppervlak en kneed de resterende bloem erdoor. Kneed tot een glad en elastisch deeg, in ongeveer 8-10 minuten.
  3. Leg het deeg in een ingevette kom en draai om zodat het deeg een laagje olie krijgt. Dek af met een vochtige theedoek. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. Druk de lucht eruit en laat nog eens rijzen. De eerste keer rijzen duurt ongeveer 1 uur, de tweede keer 45 minuten. Hoe vaker je laat rijzen, hoe beter het brood, maar als tijd een probleem is, kun je het ook bij 1 keer laten.
  4. Verdeel het deeg in twee stukken en verdeel elke helft in drie of vier gelijke stukken. Maak twee vlechten en leg beide vlechten op een ingevette bakplaat. Dek af en laat rijzen tot het in volume is verdubbeld. Bestrijk met losgeklopt ei. Bestrooi met sesamzaad, indien gewenst.
  5. Bak de broden in een oven van 180 graden C in 35 minuten goudbruin. Laat de broden afkoelen op een rooster.

  Recent bekeken

  Beoordelingen en waarderingen
  Waarderingen op alle internationale sites:
  (100)

  Beoordelingen in het Nederlands (1)

  van
  0

  Bloem toevoegen is moeilijk zonder onder de bloem gesproeid te worden door de mixer. Verder is het recept zo makkelijk als het lijkt en erg fijn je er een dagje mee bezig te houden!  -  20 sep 2015