Florentijnse eieren met prei

    Florentijnse eieren met prei

    5keer bewaard
    1uur


    1 persoon heeft dit gemaakt

    De term “Florentijns” in de naam van een recept betekent dat er spinazie in wordt gebruikt. In dit geval worden gepocheerde eieren op een bedje van spinazie en prei gelegd en bedekt met kaassaus. Deze moderne variant gebruikt een lichtere saus met maïzena in plaats van met boter en bloem. Serveer met volkoren toast.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 20 g maïzena
    • 300 ml halfvolle melk
    • 50 g gruyére, fijngeraspt
    • snufje geraspte nootmuskaat
    • 15 g boter
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 200 g jonge prei, in dunne schijfjes gesneden
    • 800 g jonge spinazie
    • 1 tl azijn
    • 8 eieren
    • peper en zout
    • paprikapoeder om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 30min  ›  Klaar in:1uur 

    1. Maak eerst de saus. Meng de maïzena met een beetje melk tot een smeuïge pasta. Doe de rest van de melk in een steelpan met antiaanbaklaag en breng aan de kook. Voeg de kokende melk toe aan het maïzenamengsel en giet het weer in de pan. Breng al roerend aan de kook. Zodra de saus dikker wordt, laat u die nog 2 minuten sudderen. Haal de pan van het vuur, voeg de gruyére toe en breng op smaak met nootmuskaat en peper en zout naar wens. Dek het oppervlak van de saus af met een stukje bakpapier, zodat er geen vel kan ontstaan. Zet de pan opzij op een warme plek.
    2. Verhit de boter met de olijfolie in een grote pan. Doe de prei erin en laat circa 3 minuten zachtjes bakken, tot de prei net zacht wordt. Voeg de spinazie toe en roer. Dek de pan af en laat nog 2-3 minuten bakken op een middelhoog vuur of tot de spinazie slap is geworden en de prei zacht. Laat de groenten uitlekken in een zeef en druk aan met de achterkant van een lepel om het teveel aan vocht te verwijderen. Doe ze weer in de pan en breng op smaak met peper en zout. Dek af en houd warm.
    3. Terwijl de groenten bakken, kunt u de eieren pocheren. Vul een grote braadpan voor de helft met water en breng aan de kook. Voeg de azijn toe. Breek 4 eieren één voor één in het water en pocheer ze 3-4 minuten zachtjes. Schep op het einde van de bereidingstijd met een lepel kokend water over de eierdooiers. Haal de eieren met een schuimspaan uit de pan en leg ze op keukenpapier. Pocheer de rest van de eieren op dezelfde manier.
    4. Verwarm de grill voor. Spreid het prei-spinaziemengsel in een gelijkmatige laag uit in de vuurvaste schaal. Maak met de achterkant van een lepel 8 holtes in het groentemengsel en leg in elke holte een gepocheerd ei.
    5. Schep de kaassaus over de eieren. Bestrooi het gerecht lichtjes met paprikapoeder en zet de schotel dan onder de grill. Laat 3-4 minuten bakken, of tot de bovenkant lichtbruin is. Serveer meteen.

    Pluspunten

    • Net als andere dierlijke producten leveren eieren nuttige hoeveelheden vitamine B12. Eieren van scharrelkippen bevatten meer vitamine B12 dan eieren van legbatterijkippen. * • Spinazie is een goede bron van voedingsstoffen met antioxidante eigenschappen, waaronder vitamine C en E en carotenoïden. * • Prei behoort tot de familie van de uien. De prei levert vitamine E en het groene deel is een goede bron van bétacaroteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, C, E, foliumzuur, calcium * ✓✓ B1, B2, B6, niacine, ijzer, kalium, selenium, zink * ✓ koper

    Variaties en tips

    • Voor een eierstoofschotel kookt u 400 g geschrapte en in blokjes gesneden nieuwe aardappelen 7 minuten in een grote pan met kokend water. Voeg 500 g gescheurde reepjes kool toe aan de pan en laat nog 4-5 minuten koken, of tot de groenten zacht zijn. Laat ze goed uitlekken, doe ze weer in de pan en plet ze met een aardappelstamper. Voeg 125 g gekookte rode bieten toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout. Verhit 1 eetlepel extra vergine olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en een vuurvast handvat. Schep het groentemengsel in de pan en spreid het gelijkmatig uit. Druk het plat met de achterkant van een lepel. Maak 8 holtes in de groenten en breek in elke holte een ei. Bestrooi met 50 g geraspte lancashire en zorg ervoor dat het hele oppervlak bedekt is. Bak 7-8 minuten onder een voorverwarmde grill, of tot de eieren stevig zijn. Serveer heet, met warm stokbrood.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren