De term “Florentijns” in de naam van een recept betekent dat er spinazie in wordt gebruikt. In dit geval worden gepocheerde eieren op een bedje van spinazie en prei gelegd en bedekt met kaassaus. Deze moderne variant gebruikt een lichtere saus met maïzena in plaats van met boter en bloem. Serveer met volkoren toast.
• Net als andere dierlijke producten leveren eieren nuttige hoeveelheden vitamine B12. Eieren van scharrelkippen bevatten meer vitamine B12 dan eieren van legbatterijkippen. * • Spinazie is een goede bron van voedingsstoffen met antioxidante eigenschappen, waaronder vitamine C en E en carotenoïden. * • Prei behoort tot de familie van de uien. De prei levert vitamine E en het groene deel is een goede bron van bétacaroteen.
✓✓✓ A, B12, C, E, foliumzuur, calcium * ✓✓ B1, B2, B6, niacine, ijzer, kalium, selenium, zink * ✓ koper
• Voor een eierstoofschotel kookt u 400 g geschrapte en in blokjes gesneden nieuwe aardappelen 7 minuten in een grote pan met kokend water. Voeg 500 g gescheurde reepjes kool toe aan de pan en laat nog 4-5 minuten koken, of tot de groenten zacht zijn. Laat ze goed uitlekken, doe ze weer in de pan en plet ze met een aardappelstamper. Voeg 125 g gekookte rode bieten toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout. Verhit 1 eetlepel extra vergine olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en een vuurvast handvat. Schep het groentemengsel in de pan en spreid het gelijkmatig uit. Druk het plat met de achterkant van een lepel. Maak 8 holtes in de groenten en breek in elke holte een ei. Bestrooi met 50 g geraspte lancashire en zorg ervoor dat het hele oppervlak bedekt is. Bak 7-8 minuten onder een voorverwarmde grill, of tot de eieren stevig zijn. Serveer heet, met warm stokbrood.