Aardappelen en pompoen uit de oven

    Aardappelen en pompoen uit de oven

    16keer bewaard
    1uur25min


    26 personen hebben dit gemaakt

    Deze praktische ovenschotel levert een scala aan voedingsstoffen uit verschillende categorieën. De groenten zijn rijk aan voedingsvezels en vitaminen (vitamine C uit de aardappelen, tomaten en ui, en vitamine A in de vorm van bètacaroteen uit de pompoen); de kaas levert calcium en eiwit.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 450 g enigszins bloemige aardappelen (bijv. Bildstar), doormidden gesneden
    • 700 g pompoen, in stukken
    • 1¼ dl appelcider (of appelsap)
    • 3 dl groentebouillon
    • plukje rozemarijn
    • 1 grote rode ui, in dunne halve ringen
    • 3 vleestomaten, in dikke schijfjes
    • 2 plukjes verse oregano, zonder de steeltjes
    • 80 g geraspte Parmezaanse kaas
    • 60 g vers wit broodkruim
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Bereiding: 40min  ›  Klaar in:1uur25min 

    1. Verwarm de oven voor op 175°C. Doe de aardappelen in een middelgrote pan, overgiet ze krap met water en breng ze aan de kook. Kook ze in 15 tot 20 min. beetgaar. Giet ze af.
    2. Doe de pompoen met de cider, bouillon en rozemarijn in een grote pan. Breng de pompoen aan de kook en kook hem 15 min. met het deksel schuin op de pan. Voeg de uienringen toe en kook de groenten nog 10 min. Verwijder de rozemarijn. Voeg zout en peper naar smaak toe.
    3. Snijd de aardappelen in schijfjes en verdeel de helft hiervan over de bodem van een ovenschaal van 2 liter inhoud. Verdeel hierover de helft van de tomatenschijfjes, de helft van de oregano en de helft van de kaas. Strooi er wat zout en peper over.
    4. Schep hierop de pompoen en sprenkel het kookvocht erover. Verdeel hierover de resterende aardappelschijfjes, tomatenschijfjes en oregano. Vermeng de rest van de kaas met het broodkruim en strooi dit over de groenten.
    5. Bak de aardappel-pompoenschotel 35 tot 40 min. in de oven, tot hij mooi gegratineerd is. Serveer warm.

    FRIS IDEE

    U kunt de pompoen vervangen door 250 g champignons; laat de cider, bouillon, rozemarijn en ui achterwege. Snijd de champignons doormidden of in plakjes en vermeng ze met 1 fijngesneden bosje bosuitjes. Breng dit mengsel als middelste laagje aan, zoals het recept aangeeft, en plaats de ovenschotel wat langer (45 tot 50 min.) in de oven. De champignons verliezen tijdens de bereiding wat vocht, zodat de ovenschotel vanzelf iets vochtiger wordt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    MarjatenBruggencate
    0

    Voor de eerste keer van mijn leven pompoen gegeten. Dit recept is echt lekker en voor herhaling vatbaar. - 07 okt 2014

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren