Abrikozen-pecanmuffins

    Abrikozen-pecanmuffins

    3keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Verrukkelijke muffins, gebakken volgens Amerikaanse tradities, doen het goed bij ontbijt en brunch, maar zijn ook op andere momenten een geliefd tussendoortje. Deze zelfgemaakte muffins, vol vers fruit en noten en heerlijk gekruid met kaneel, bevatten minder vet en suiker dan muffins uit de winkel.

    Ingrediënten
    Opbrengst: 12 grote muffins

    • 250 g bloem
    • 85 g harde-tarwemeel
    • 2 tl bakpoeder
    • snufje zout
    • 125 g lichtbruine basterdsuiker
    • 1 tl kaneel
    • 3 el tarwezemelen
    • ½ tl geraspte citroenschil
    • 250 ml halfvolle melk
    • 2 eieren
    • 50 g ongezouten boter, gesmolten en afgekoeld
    • 225 g rijpe maar stevige abrikozen, ontpit en in stukjes gesneden
    • 50 g pecannoten, gehakt

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 25min  ›  Bereiding: 25min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verhit de oven voor op 200 °C. Bestrijk een diepe muffinvorm met een beetje boter - elk rondje van de vorm moet een diameter van 6 cm hebben en 2,5 cm diep zijn.
    2. Zeef bloem, bakpoeder, zout, suiker en kaneel in een kom. Roer de zemelen en de citroenschil erdoor. Meng melk, eieren en boter in een andere kom en roer goed. Giet dit bij de droge ingrediënten en voeg de stukjes abrikoos en de pecannoten toe. Roer dit voorzichtig, totdat de droge ingrediënten vochtig zijn geworden en er nog wat klontjes van het bloemmengsel in het deeg achterblijven. Roer niet te lang.
    3. Schep dit in de ingevette muffinvorm, vul de bakjes voor tweederde. Bak ze in circa 20-25 minuten goudbruin. Ze zijn gaar als een cocktailprikker die in het midden van een muffin wordt gestoken schoon blijft. Laat ze 2-3 minuten afkoelen in de vorm, stort ze dan op een rooster om ze verder te laten afkoelen. De muffins zijn het lekkerst als ze binnen een paar uur na het bakken worden gegeten.

    Bevat per muffin

    ✓ A, B1, B12, calcium, foliumzuur, niacine

    Variaties en tips

    • Voor bessenmuffins vervangt u de abrikozen door 225 g bosbessen, de citroenrasp door 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil en laat u de pecannoten achterwege. * • U kunt ook aardbeien, perziken en nectarines gebruiken, maar het fruit moet niet te rijp en zacht zijn, anders wordt het deeg te vochtig. * • Gebruik 100 g rozijnen of sultanarozijnen in plaats van de abrikozen en vervang de pecannoten door walnoten. * • Voor meer voedingsvezels gebruikt u, behalve het harde-tarwemeel, 125 g witte bloem en 125 g volkorenmeel.

    Pluspunten

    • Deze muffins leveren, met de verse abrikozen, een grote verscheidenheid aan vezelbestanddelen, waaronder zowel oplosbare als niet-oplosbare voedingsvezels - wat niet alleen goed is voor de spijsvertering, maar ook het vet- en suikergehalte in het bloed op peil houdt. * • Tarwezemelen bevatten de onverteerbare, vezelige delen van de tarwekorrel, die werken als ballaststoffen die het spijsverteringskanaal gezond houden.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren