Appel-dadelsalade

    Appel-dadelsalade

    5keer bewaard
    15min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Deze knapperige salade van fruit, groenten en noten in een romige dressing op yoghurtbasis wordt op een aantrekkelijke manier gepresenteerd op roodlof. De bittere smaak van deze rode witlofsoort vormt een smakelijk contrast met het zoete fruit. Eet de salade als lunch met geroosterd brood of serveer hem als bijgerecht.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 50 g hazelnoten, fijngehakt
    • 2 handappels, van het klokhuis ontdaan en grofgesneden
    • 175 g verse dadels, ontpit en grofgesneden
    • 1 kleine rode paprika, van zaad en zaadlijsten ontdaan en in stukjes gesneden
    • 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
    • 125 g pitloze witte druiven, eventueel gehalveerd
    • 2 stronkjes rood- of witlof
    • 2 el gehakte peterselie (naar keuze)
    • Yoghurtdressing
    • 150 g magere yoghurt
    • 4 el mayonaise
    • 1 el citroensap
    • 1 el kristalsuiker
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Klaar in:15min 

    1. Rooster de hazelnoten zonder vet in een kleine koekenpan, op een laag vuur onder voortdurend omscheppen, tot ze lekker gaan ruiken. Zet ze zolang weg in een schaaltje.
    2. Doe de yoghurt, mayonaise, citroensap en suiker in een grote kom, voeg peper en zout naar smaak toe en roer alles goed door.
    3. Voeg de stukjes appel toe en roer totdat alle stukjes zijn voorzien van een laagje dressing. Voeg de stukjes dadel, paprika en selderij en de druiven toe en roer alles door elkaar.
    4. Verdeel het lof in losse bladeren, en verwijder de harde kern. Snijd de onderste delen van de bladeren eraf en voeg deze toe aan de salade. Schep de salade op een grote schaal en schik de bovenste delen van de lofbladeren langs de rand. Strooi de geroosterde noten erover en eventueel wat peterselie.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, E * ✓✓ A * ✓ B1, B2, B6, B12, calcium, foliumzuur, kalium, niacine

    Variaties en tips

    • Zijn verse dadels niet verkrijgbaar, neem dan 75 g sultanarozijnen. * • Met halvanaise bevat elke portie 260 kcal en 13 g vet (waarvan 1 g verzadigd). * • U kunt de mayonaise-yoghurtdressing ook vervangen door een vinaigrette. Meng 3 el olijfolie, 1 el rodewijnazijn of citroensap, ¼ tl Dijon-mosterd en ¼ tl kristalsuiker en voeg peper en zout naar smaak toe.

    Pluspunten

    • Dit recept levert volop voedingsvezels, afkomstig van de appels met schil, de selderij, het lof en, natuurlijk, de dadels. * • Dadels bevatten veel natuurlijke suikers; ze leveren 95% van de energie in dit gerecht. Als dit samengaat met vezels, zoals bij dadels het geval is, komt er een gelijkmatige stroom glucose in de bloedbaan. Verse dadels zijn ook een goede bron van vitamine C. * • De bacteriën in yoghurt (Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus), staan erom bekend dat ze helpen bij het in stand houden van de balans tussen ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in het spijsverteringskanaal. Dit komt doordat ze melkzuur produceren, wat de groei van ziekteverwekkende bacteriën remt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren