Bloemkool-bananensalade

    Bloemkool-bananensalade

    9keer bewaard
    45min


    Maak dit als eerste!

    Deze ongebruikelijke salade bevat naast zoet en zuur fruit cashewnoten, wat samen met de bloemkoolroosjes een aantrekkelijke kleurencombinatie oplevert. De bloemkoolroosjes worden maar heel kort geblancheerd, waardoor ze knapperig blijven. Serveer er een groene groente of salade en brood bij.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 300 g kleine bloemkoolroosjes
    • 50 g cashewnoten, grofgehakt
    • 1 tl komijnzaadjes
    • 2 el verse tijmblaadjes
    • 2 bananen
    • sap van ½ citroen
    • 1 el olijfolie
    • 3 sharonvruchten, geschild en in blokjes gesneden
    • 4 el fijngeknipte bieslook
    • takjes verse tijm om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 45min  ›  Klaar in:45min 

    1. Breng een steelpannetje met water aan de kook, voeg de bloemkoolroosjes toe en laat ze heel even koken. Giet ze meteen af in een vergiet en houd ze onder koud stromend water. Laat ze goed uitlekken.
    2. Rooster de cashewnoten met de komijnzaadjes en de tijm een halve tot een hele minuut in een koekenpan totdat ze licht gebruind zijn. Doe ze in een schaal en laat ze afkoelen.
    3. Schil de bananen in plakjes. Doe ze in een kom, voeg het citroensap toe en schud de kom voorzichtig, om de plakjes banaan met het sap te bedekken. Voeg de bloemkoolroosjes, het notenmengsel en de olijfolie toe. Schud de kom voorzichtig om alles te mengen.
    4. Spatel de stukjes sharonfruit en de bieslook door de salade. Dek de kom af met huishoudfolie en laat alles 15-30 minuten intrekken.
    5. Schep de salade op een schaal en strooi er als garnering wat verse takjes tijm over.

    Bevat per portie

    ✓✓ B1, B6, koper * ✓ B2, E, kalium, niacine, zink

    Variatie

    • Maak deze salade met walnoten: vervang de cashewnoten door walnoten en laat de komijnzaadjes en de sharonvruchten achterwege. Voeg een ¼ theelepel foelie, 1 fijngesneden bosui, 100 g pitloze gehalveerde witte druiven en 100 g gebruiksklare gedroogde, in stukjes gesneden mango of appel toe, en de bieslook van stap 4.

    Pluspunten

    • Naast de vitaminen en mineralen bevat deze salade, door de noten eiwit en onontbeerlijke vetzuren. * • Cashewnoten bevatten weliswaar veel vet, maar dit bestaat voor het grootste deel uit de onverzadigde, ‘gezonde’ soort. * • Bananen zijn rijk aan koolhydraten en zijn daarom populair onder sporters, die het glycogeengehalte in hun spieren op peil moeten houden. * • Het kalium in de bananen helpt bij het regelen van de vochtbalans in het lichaam. Een goed evenwicht tussen natrium en kalium in de voeding is belangrijk om hoge bloeddruk, een beroerte, een hartaanval of hartkwalen te helpen voorkomen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren