Bloemkool-kaassoep

    Bloemkool-kaassoep

    10keer bewaard
    30min


    Maak dit als eerste!

    Bloemkool en cheddar vormen een klassieke combinatie voor een groentegerecht en zijn de ideale partners in een soep. Hier wordt de bloemkool zachtjes gekookt in melk en bouillon en dan gepureerd tot een smeuïge soep. Het resultaat is een verwarmende soep, ideaal als lunch of avondmaaltijd. Serveer met knapperige broodjes.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 15 g boter
    • 1 ui, fijngesneden
    • ¼ tl mosterdpoeder
    • 1 grote bloemkool, circa 900 g, in kleine roosjes verdeeld
    • 600 ml halfvolle melk
    • 150 ml groentebouillon
    • 1 laurierblaadje
    • 2 tl zonnebloemolie
    • 100 g rijpe cheddar, geraspt
    • peper en zout
    • fijngehakte peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 30min  ›  Klaar in:30min 

    1. Laat de boter smelten in een grote soeppan. Voeg de ui toe en laat 3 minuten op een middelhoog vuur bakken, tot hij zacht is. Roer regelmatig. Bestrooi met mosterdpoeder en roer goed.
    2. Bewaar circa 100 g van de bloemkoolroosjes. Voeg de rest toe aan de steelpan, samen met de melk, bouillon en laurierblaadje. Breng aan de kook en temper dan het vuur. Doe het deksel op de pan en laat 10 minuten koken, of tot de bloemkool gaar is.
    3. Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Breek de bewaarde bloemkoolroosjes in kleinere stukken en bak ze 4-5 minuten of tot ze lichtbruin zijn. Roer af en toe. Zet opzij.
    4. Haal het laurierblaadje uit de soep. Pureer de soep in de pan met behulp van een staafmixer of pureer de soep in een keukenmachine. Breng op smaak met peper en zout en verhit langzaam tot de soep opnieuw kookt.
    5. Haal de pan van het vuur, voeg de geraspte kaas toe en meng dan goed door elkaar. Schep de soep in voorverwarmde kommen en bestrooi ze met de gesauteerde bloemkool en de peterselie. Serveer meteen.

    Pluspunten

    • Cheddar is net als de meeste andere kazen een goede bron van eiwitten en een uitstekende bron van calcium, maar bevat ook veel vetten. Door de hoeveelheid kaas in dit gerecht te beperken en door een rijpe kaas te kiezen met een sterke smaak, blijft de hoeveelheid vet beperkt en gezond, en levert de kaas toch nog voldoende voedingsstoffen. * • Bloemkool behoort tot de familie Brassica van de kruisbloemige groenten. De typische zwavelstoffen in deze groenten zouden een rol spelen in de bescherming tegen bepaalde soorten kanker en hartziekten. * • Uien zouden niet alleen het risico op kanker verminderen, ze verlagen tevens het cholesterolgehalte in het bloed.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C, calcium * ✓✓ A, B1, B6, B12, foliumzuur, kalium, zink * ✓ B2, E, niacine, ijzer

    Variaties en tips

    • Gebruik alle bloemkool in de soep en garneer de soep met een mengsel van 4 eetlepels yoghurt en 2 eetlepels fijngehakte peterselie of fijngesneden vers bieslook. Schep een lepel van deze kruidenyoghurt op elke portie. * • Voor een gekruide pastinaken-kaassoep voor 6 personen bakt u 1 fijngesneden ui in 15 g boter tot hij zacht is. Voeg 550 g fijngesneden pastinaken, 1 theelepel komijnzaden en ½ theelepel gemalen koriander toe. Bak 2 minuten en voeg dan 600 ml halfvolle melk, 450 ml groentebouillon en een laurierblaadje toe. Breng aan de kook, dek de pan af en laat 10 minuten koken, of tot de pastinaken zacht zijn. Haal het laurierblaadje uit de pan en pureer de soep met een mixer of in een keukenmachine. Verhit tot de soep heet is en schep dan in voorverwarmde kommen. Bestrooi met 125 g geraspte rode leicester of double gloucester. Garneer met blaadjes koriander en serveer.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren