Bosbessencakejes

    Bosbessencakejes

    6keer bewaard
    50min


    Maak dit als eerste!

    Deze luchtige cakejes zijn een populaire Amerikaanse klassieker en zijn ideaal om als ontbijt of bij de brunch te serveren. Aan het beslag worden verse bosbessen toegevoegd en daarna worden de cakejes gebakken in muffin- of andere kleine bakvormpjes. Serveer ze met zoet, vers zacht fruit om nog meer vitamine C toe te voegen.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 tl boter
    • 125 g bloem
    • snufje zout
    • 1 tl fijne suiker
    • 2 eieren
    • 250 ml halfvolle melk
    • 75 g bosbessen
    • 1 el poedersuiker om te bestrooien
    • Gemengde fruitsalade
    • 150 g frambozen
    • 100 g bosbessen
    • 200 g aardbeien, in plakjes gesneden
    • 1 el poedersuiker, of naar wens

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:50min 

    1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Vet 8 vormpjes van een diepe muffinbakplaat met antiaanbaklaag of 8 andere bakvormpjes met een diameter van 6 cm en een diepte van 2,5 cm lichtjes in met boter. Gebruik daarvoor een stuk verfrommeld keukenpapier.
    2. Maak de cakejes. Zeef daarvoor de bloem, zout en fijne suiker in een kom en maak in het midden een holte. Breek de eieren in de holte, voeg de melk toe en klop erdoor met een vork.
    3. Meng met een garde de bloem langzaam door de vloeistof, zodat smeuïg beslag ontstaat dat de structuur van halfroom heeft. Giet het in een maatbeker.
    4. Verdeel het beslag gelijkmatig over de voorbereide muffinvormpjes. U moet ze voor ongeveer twee derde vullen. Schep met een lepel enkele bosbessen in elke vorm. Verdeel ze evenredig.
    5. Bak de bosbessencakejes gedurende 25-30 minuten in het midden van de oven, of tot ze goudbruin, goed gerezen en aan de randen krokant zijn.
    6. Maak ondertussen de fruitsalade. Pureer 100 g van de frambozen door ze door een nylon zeef in een kom te drukken. Doe de rest van de frambozen in de kom, samen met de bosbessen en aardbeien. Zeef de poedersuiker over het fruit en roer dan langzaam door tot alles goed is gemengd.
    7. Haal de cakejes met een afgerond mes uit de vormpjes en bestrooi ze met poedersuiker. Serveer ze warm, met de fruitsalade ernaast geschept.

    Pluspunten

    • Bosbessen bevatten net als cranberry's bacteriedodende stoffen, anthocyaninen genoemd. Ze zijn heel effectief tegen de bacterie E. coli die maagdarmstoornissen en urineweginfecties kan veroorzaken. * • Per 100 g bevatten aardbeien meer vitamine C dan sinaasappelen en ander zacht fruit, zoals frambozen.

    Variaties en tips

    • Gebruik bosbessen uit de diepvries, ontdooid en uitgelekt. U kunt ook frambozen en bosbessen uit de diepvries gebruiken voor de salade. * • Voor een zoet nagerecht maakt u het beslag zoals in het hoofdgerecht beschreven en voegt u er 4 eetlepels water of mineraalwater aan toe. Giet het beslag in een diepe bakvorm van zo'n 1,5 liter die u eerst heeft ingevet met boter (laat de bosbessen achterwege). Bak de cake 30-35 minuten, of tot hij goudgeel en goed gerezen is. Schep de fruitsalade in het midden van de nog warme cake, bestrooi de cake met 2 eetlepels geroosterd amandelschaafsel en poedersuiker en serveer meteen.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓✓ B12 * ✓ A, B1, B2, foliumzuur, niacine, calcium, ijzer, kalium, koper, zink

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren