Broodpudding met kaas en ui

    Broodpudding met kaas en ui

    21keer bewaard
    50min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Blokjes brood, gebakken in een mengsel van kaas, prei en lente-uitjes, vormen een eenvoudige maar heerlijke maaltijd. Bovendien is dit de ideale manier om restjes oud brood weg te werken. Serveer met een knapperige salade van bindsla gemengd met schijfjes komkommer en gehalveerde kerstomaatjes.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 350 g volkorenbrood van een dag oud
    • 600 ml halfvolle melk
    • 3 eieren
    • snufje geplette gedroogde chilipepers
    • 100 g emmentaler, geraspt
    • 2 stengels prei, in dunne plakjes gesneden
    • 4 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
    • 2 el vers geraspte parmezaanse kaas
    • peper en zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 20min  ›  Klaar in:50min 

    1. Snijd het brood in dobbelsteentjes van circa 1 cm. Doe de dobbelsteentjes in een grote mengkom, giet de melk eroverheen en laat het brood gedurende 15 minuten in de melk weken.
    2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Breek de eieren in een kleine kom, voeg de chilipepers toe en breng op smaak met peper en zout. Klop alles voorzichtig door elkaar met een vork. Voeg de emmentaler, prei en lente-uitjes toe en meng goed.
    3. Voeg het eiermengsel toe aan de geweekte dobbelsteentjes brood. Roer door elkaar en giet het mengsel dan in een lichtjes ingevette vuurvaste schaal met een inhoud van 2 liter.
    4. Bestrooi met de geraspte parmezaanse kaas. Laat de broodpudding gedurende 30 minuten bakken, of tot hij begint te bubbelen en stevig is geworden en de bovenkant knapperig en mooi goudbruin van kleur is. Serveer heet.

    Variaties en tips

    • Maak een broodpudding met zongedroogde tomaten en paprika. Snijd 350 g brood dat op smaak is gebracht met zongedroogde tomaten en een dag oud is, in dikke sneetjes. Snijd 100 g emmentaler in dunne plakjes en leg ze tussen het brood. Snijd de boterhammen door en schik ze in één laag in een lichtjes ingevette diepe vuurvaste schaal met een inhoud van 2 liter. Bestrooi met 3 paprika's (een groene, een gele en een rode), zonder zaden en fijngesneden. Meng 3 eieren met 600 ml halfvolle melk en 2 eetlepels zongedroogde-tomatenpasta en breng op smaak met peper en zout. Giet het mengsel over het brood en laat 15 minuten weken. Bestrooi met 2 eetlepels vers geraspte parmezaanse kaas en bak dit geheel zoals in het hoofdrecept. * • Voor een broodpudding met olijven vervangt u in het hierboven beschreven recept het brood met zongedroogde tomaten door brood met olijven en de zongedroogde-tomatenpasta door tapenade (pasta van zwarte olijven).

    Pluspunten

    • Emmentaler, een Zwitserse kaas gemaakt van koeienmelk, heeft een zoete, nootachtige smaak. Samen met de andere zuivelproducten levert de emmentaler veel eiwitten en calcium aan dit gerecht. * • Volkorenbrood bevat veel zetmeelrijke koolhydraten. Ten minste de helft van de calorieën in een gezond voedingspatroon moet uit zetmeelrijk voedsel komen. * • Zowel de witte knol als de groene stengels van lente-uitjes zijn eetbaar. Door ook de stengels te gebruiken verhoogt u de hoeveelheid caroteen in een gerecht.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, calcium, koper, selenium * ✓✓ B1, B2, B6, C, foliumzuur, niacine, zink * ✓ E, ijzer, kalium

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren