Cake met abrikozen

    Cake met abrikozen

    1keer bewaard
    1uur55min


    3 personen hebben dit gemaakt

    Een heerlijke cake met gedroogde abrikozen, maar in een gezondere variant met veel minder vet.

    Ingrediënten
    Porties: 16 

    • 225 g gedroogde abrikozen, kleingesneden
    • 1¾ dl ongezoete appelmoes (van friszure appels)
    • 35 g boter
    • 1½ eetl. lichte olijfolie
    • 3 eetl. karnemelk
    • 3 eieren
    • 2 theel. vanille-extract
    • 2 theel. sinaasappelraspsel
    • 335 g suiker
    • 335 g bloem
    • 1 theel. bakpoeder
    • ½ theel. dubbelkoolzure soda
    • zout

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Bereiding: 1uur35min  ›  Klaar in:1uur55min 

    1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Leg een stuk keukenpapier in een springvorm van 22 cm doorsnee en vet dit in met 5 g boter.
    2. Vermeng in een middelgrote pan 100 g abrikozen, de appelmoes en 1¼ dl water. Breng dit mengsel aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes pruttelen, of tot de abrikozen zacht zijn. Pureer dit mengsel met de resterende 30 g boter, de olie en karnemelk. Laat deze puree iets afkoelen en klop er vlug de eieren, het vanille-extract en sinaasappelraspsel door (klop niet te lang). Doe het mengsel over in een grote kom en roer er de suiker door.
    3. Vermeng in een middelgrote kom de bloem, het bakpoeder, de dubbelkoolzure soda en een snufje zout. Schep dit mengsel in 3 gedeelten voorzichtig door het abrikozenmengsel. Schep de resterende abrikozenblokjes erdoor. Schenk het beslag in de geprepareerde vorm.
    4. Bak de cake 1½ uur, of tot een halverwege het midden ingestoken satépen er schoon uitkomt. Laat de cake in de vorm 10 minuten afkoelen op een rooster. Stort de cake op het rooster en laat verder afkoelen.

    Wist u dat?

    • Gedroogde abrikozen zijn relatief rijk aan voedingsstoffen omdat ze zo weinig vocht bevatten. Kleingesneden gedroogde abrikozen zijn lekker in muesli of cornflakes, maar ook in brood, gebak en koekjes. * • Gedroogde abrikozen worden vaak met zwavel behandeld om ze licht van kleur te houden. Dat kan gevaarlijk zijn voor astmapatiënten: koop ze dus in een natuurvoedingswinkel of controleer de verpakking zorgvuldig.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren