Chakchouka

    Chakchouka

    9keer bewaard
    30min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit groentegerecht is in het Middellandse-Zeegebied heel populair en bestaat in verschillende varianten. De basis is een groentestoofschotel met tomaten, waarin eieren worden gepocheerd. Serveer als snelle, voedzame lunch voor 2 personen met focacciabrood met knoflook en rozemarijn of olijvenciabatta, of als snack voor 4 personen.

    Ingrediënten
    Porties: 2 

    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 kleine ui, grofgesneden
    • 2 knoflookteentjes, uitgeperst
    • 1 rode paprika, zonder zaden en in dunne schijfjes gesneden
    • 1 groene paprika, zonder zaden en in dunne schijfjes gesneden
    • 400 g grote rijpe tomaten, grofgesneden
    • 2 el tomatenpuree
    • ¼ tl geplette, gedroogde chilipepers (desgewenst)
    • 1 tl gemalen komijn
    • snufje suiker
    • 4 eieren
    • zout
    • takjes verse peterselie om te garneren

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Bereiding: 30min  ›  Klaar in:30min 

    1. Verhit de olie in een diepe pan met zware bodem. Voeg de ui, knoflook en rode en groene paprika toe en bak ze 5 minuten of tot ze zacht zijn.
    2. Voeg de tomaten, tomatenpuree, chilipepers – als u die wilt gebruiken – komijn, suiker en zout naar wens toe. Dek af en laat circa 5 minuten zachtjes bakken, of tot het mengsel dik en goed vermengd is.
    3. Maak met de achterkant van een houten lepel 4 holtes in het groentemengsel. Breek boven elke holte een ei. Dek de pan opnieuw af en laat nog 6-8 minuten zachtjes bakken, of tot de eieren net beginnen te stollen.
    4. Serveer de groenteschotel rechtstreeks uit de pan en garneer elke portie met enkele takjes peterselie.

    Pluspunten

    • Eieren zijn een goede bron van vitamine A, maar het is een mythe dat een donkere eierdooier meer van deze vitamine zou bevatten. De kleur van de dooier hangt af van de pigmenten in het voedsel van de kip. * • Tomaten zijn rijk aan de antioxidanten vitamine C, bétacaroteen en lycopeen. Die helpen de lichaamscellen beschermen tegen beschadiging door vrije radicalen. * • De van nature wasachtige schil van paprika's helpt ze beschermen tegen verrotting en dus tegen verlies van vitamine C tijdens het bewaren. Het gehalte aan vitamine C is daardoor enkele weken na de oogst nog hoog.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, B12, C, E, koper * ✓✓ B1, B2, B6, foliumzuur, niacine, ijzer, kalium, zink * ✓ calcium, selenium

    Variaties en tips

    • Voeg nog 50 g zwarte olijven, zonder pitten, of fijngesneden zongedroogde tomaten aan het groentemengsel toe. * • Vervang de chilipepers door 1 theelepel harissa, of naar wens wat meer. * • Om een groenteomelet te maken, roert u de eieren door het groentemengsel, zodat de eiwitten en eierdooiers zich mengen. * • Voor chakchouka met aubergine en champignons vervangt u de rode en groene paprika's door 1 aubergine, in stukjes gesneden. In stap 2 voegt u 1 blik fijngesneden tomaten, circa 400 g, toe met hun sap, in plaats van de verse tomaten. Voeg ook 175 g fijngesneden champignons toe. Vervang de chilipepers en de komijn door 1 theelepel venkel- of karwijzaden toe. Dek de pan af en laat 15 minuten zachtjes koken voor u de eieren aan het mengsel toevoegt.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (1)

    van
    3

    Smakeloos. - 31 mei 2012

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren