Citrus-ontbijtdrank

    Citrus-ontbijtdrank

    6keer bewaard
    20min


    1 persoon heeft dit gemaakt

    Dit van vers citrusfruit gemaakte drankje is bijzonder opwekkend, heel licht gezoet en nog smakelijker gemaakt met wat geraspte limoenschil en munt. Het zelf persen van sap zorgt voor het behoud van voedingsstoffen en smaak; de vitamine C begint namelijk te verdwijnen zodra een vrucht of een groente wordt aangesneden. Dit citrus-mixdrankje is zowel bij ontbijt als brunch bijzonder verfrissend.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 4 sappige sinaasappels, in totaal ongeveer 500 g
    • 1 roze grapefruit
    • 1 citroen
    • 1 limoen
    • geraspte schil van 1 limoen
    • 1 el kristalsuiker
    • 2 el fijngesneden verse muntblaadjes
    • Om te garneren (naar keuze)
    • schijfjes limoen
    • schijfjes citroen

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 20min  ›  Klaar in:20min 

    1. Snijd sinaasappels, grapefruit, limoen en citroen doormidden. Pers ze uit met een elektrische citruspers of met een handpers, bij voorkeur een die de pitten opvangt maar het meeste vruchtvlees doorlaat. Beschikt u niet over een pers, draai dan verschillende keren met een vork in het vruchtvlees en pers het sap er dan met de hand uit, waarbij u af en toe nog even de vork gebruikt.
    2. Doe de sappen bij elkaar in een kom, samen met de geraspte limoenschil, 4 eetlepels water, de suiker en de munt. Roer alles door elkaar en verdeel het mengsel dan over glazen waarin u een paar ijsblokjes hebt gedaan. Voeg eventueel schijfjes limoen en citroen aan het geheel toe.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ C * ✓ B1, foliumzuur

    Variaties en tips

    • U kunt alle sappige sinaasappelsoorten gebruiken, maar vooral perssinaasappels met een optimale balans tussen zoet en zuur zijn geschikt. Of gebruik mandarijnen, satsuma's, clementines of mineola's. * • Leng het drankje aan met koolzuurhoudend mineraalwater, en u hebt een verfrissend, niet-alcoholisch alternatief voor wijn of bier - ideaal voor een zwoele zomeravond. * • Voor een meer Mexicaans geïnspireerd drankje laat u de grapefruit en de limoen achterwege en gebruikt u twee citroenen. Pers het fruit uit en voeg het in blokjes gesneden vruchtvlees toe van een rijpe ananas, 3 kiwi's en een halve komkommer. Serveer het zo, als een soort fruitige gazpacho, of maak het fijn met een staafmixer totdat een schuimig mengsel ontstaat. Voeg suiker naar smaak toe (misschien wilt u wel helemaal geen suiker) en gebruik verse munt als garnering.

    Pluspunten

    • Citrusfruit is een van de beste leveranciers van vitamine C. Het bevat ook stoffen die bloedverdunnend zouden werken, waardoor beroerten en hartaanvallen worden voorkomen. Bovendien hebben onderzoeken een verband aangetoond tussen een geregeld gebruik van vitamine C en het geestelijk goed blijven functioneren bij ouderen.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren