Citrus-spinaziesalade

    Citrus-spinaziesalade

    2keer bewaard
    15min


    Maak dit als eerste!

    In deze kleurrijke salade komt de subtiele smaak van de spinazie nog extra naar voren door de zoete meloen en het citrusfruit; de parmaham geeft een hartig accent. U kunt de dressing van tevoren maken, en pas op het laatste moment aan de salade toevoegen. Met Frans of Italiaans brood erbij hebt u een lekkere lichte lunch.

    Ingrediënten
    Porties: 4 

    • 1 rode grapefruit
    • 1 grote sinaasappel
    • 225 g jonge spinazieblaadjes
    • 250 g kanteloep-vruchtvlees, in grove stukjes gesneden
    • 2 bosuitjes, alleen het witte deel, zeer dun gesneden
    • 50 g dunne plakjes parmaham, ontdaan van overtollig vet, in reepjes gesneden
    • Roomdressing
    • 1 el goede balsamicoazijn
    • 1 el olijfolie, extra vergine
    • 1 el koffieroom
    • ½ el honing
    • zout en peper

    Voeg toe aan boodschappenlijst
    Een gratis lijst om mee te nemen naar de winkel
    Bekijk boodschappenlijst

    Bereidingswijze
    Voorbereiding: 15min  ›  Klaar in:15min 

    1. Doe de ingrediënten voor de dressing in een afsluitbaar potje. Doe het deksel erop en schud goed om. Houd de dressing apart.
    2. Schil de grapefruit boven een kom, om het sap op te vangen, verwijder alle bittere witte vliesjes, en snijd de partjes tussen het vel los. Snijd de partjes eventueel in wat kleinere stukjes. Bewaar ze op een bordje.
    3. Trek met een citroentrekker fijne reepjes van de sinaasappelschil en houd deze apart. Schil de sinaasappel boven de kom met het grapefruitsap, verwijder alle witte vliesjes, en snijd de partjes tussen het vel los. Snijd de partjes eventueel in wat kleinere stukjes. Voeg ze bij de grapefruitpartjes op het bordje.
    4. Voeg 1 eetlepel van het grapefruit- en sinaasappelsap toe aan de dressing en schud opnieuw om alles te mengen. Voeg eventueel naar smaak nog wat sap toe en breng de dressing op smaak met zout en peper.
    5. Leg de spinazie op een grote schaal. Voeg de partjes sinaasappel en grapefruit, de meloen en de bosui toe en schud alles voorzichtig door elkaar. Schud de dressing nog een keer, schenk deze vervolgens over de salade en schud de salade nog even om. Verdeel de reepjes parmaham en de sinaasappelrasp erover en serveer direct.

    Bevat per portie

    ✓✓✓ A, C, foliumzuur * ✓ B1, B2, calcium, ijzer, niacine

    Variaties en tips

    • Om de smaak wat pittiger te maken, kunt u 50 g van de spinazie vervangen door waterkers (zonder steeltjes). Waterkers is een uitstekende bron van vitamine C en bètacaroteen. * • Vervang de balsamicoazijn door een azijnsoort met vruchtensmaak, zoals framboos of citroen. * • Als u de parmaham achterwege laat, hebt u een vegetarische salade. Als u het smaakcontrast van fruit en een hartig ingrediënt wilt behouden, bestrooi de salade dan met 50 g verkruimelde feta.

    Pluspunten

    • Deze salade is een eersteklas bron van vitamine C. Het fruit bevat deze onontbeerlijke vitamine volop, wat ook geldt voor de spinazie. Vitamine C gaat verloren als voedsel wordt gekookt of gesneden en het is daarom beter om de spinazieblaadjes heel te laten. * • Rode en witte grapefruit bevatten de antioxidant bètacaroteen, die door het lichaam in vitamine A wordt omgezet.

    Recent bekeken

    Beoordelingen (0)

    Jouw beoordeling

    Waardeer met sterren